Vaktherapeuten

Kijkje in de keuken van… Meike Lanting, communicatiemedewerker bij de FVB

23 april 2024

De FVB: wat is dat nu eigenlijk? Wie werken er? En wat doen ze voor jou als lid?
Vanaf nu geven we elke maand een kijkje in de keuken van de FVB. Dit keer kijken we in de ‘keuken’ van communicatiemedewerker Meike Lanting. Ze werkt sinds augustus 2023 bij de FVB. 

Wat is je functie en wat zijn op dit moment jouw belangrijkste werkzaamheden?
Ik ben Communicatiemedewerker. Mijn belangrijkste werkzaamheden zijn de coördinatie van het Tijdschrift voor Vaktherapie en de FVB-nieuwbrief. Beide ontzettend leuk om te doen! Daarnaast pak ik losse projecten op, zoals het maken van het jaarverslag en het plaatsen van nieuwberichten op de site.

Kende je vaktherapie of heb je hier ervaring mee zelf of iemand in jouw omgeving?
Achteraf gezien heeft mijn zoontje jaren geleden als kleuter beeldende therapie gehad. Ik was me op dat moment niet zo bewust van het soort therapie. Voor mij was het gewoon een hele lieve vrouw die mijn zoontje hielp om te kunnen gaan met de vele prikkels op school. Ik was haar op het spoor gekomen na een informatieavond over hoogsensitiviteit, in de plaatselijke bibliotheek. Het was fijn dat zij op ons pad kwam!

Waar ben jij vandaag jouw werkdag mee begonnen/ga je de dag mee beginnen?
Eerst altijd even een kletsje met de collega’s die er al zijn. Daarna begin ik meestal even met mijn mail om te zien of er urgente dingen zijn. Dan kan ik dat meteen een slinger geven. 

Wat heb je deze week op de planning staan?
Het belangrijkste is deze week het Tijdschrift. Afgelopen weekend hadden we een redactietraining voor de nieuwe redactieleden van het Tijdschrift. Een enthousiaste groep! De training was bedoeld om hen op weg te helpen met het redactiewerk en te laten zien wat er allemaal bij komt kijken als je (hoofd)redacteur bent. Het was leuk om te zien hoe iedereen eigenlijk meteen wist welke taak hij/zij op zich wilde nemen. Deze week zal ik het nodige in gang zetten zodat ze aan de slag kunnen gaan in hun nieuwe rol. Er is trouwens nog plek voor een aantal redacteuren. Mag ik daar hier een oproep voor doen? Iedereen die het leuk lijkt om een auteur van een artikel te begeleiden naar een artikel dat gepubliceerd kan worden in het Tijdschrift is van harte welkom! 

Stel, je staat in de lift en er stapt een onbekende in waar je een praatje mee maakt. Je hebt nog 1 verdieping te gaan en diegene wil graag weten wat jouw werk inhoudt. Wat zeg je dan?
Als ik het heel snel uit moet leggen aan anderen gaat dat meestal zo: 

  • ‘Ik ben communicatiemedewerker bij de Federatie Vaktherapeutische Beroepen.’ (Vragende blik) 
  • ‘Dat zijn therapieën waarbij je doet in plaats van praat, zoals muziek, dans, spel en dramatherapie of beeldende, psychomotorische en psychomotorische kindertherapie.’
  • (En dan even ademhalen. Ik noem meestal alle disciplines, want ze zijn allemaal belangrijk. Het is een mond vol, maar het gaat steeds soepeler met het opdreunen, haha). 
  • ‘Het werkt voor veel mensen beter dan praten en toch wordt het niet standaard als therapie-optie aangeboden. Bij de FVB proberen we hier verandering in te brengen.’ 
  • DING, gearriveerd op de volgende etage. 

Wat zijn in jouw werk de belangrijkste dingen die je doet voor de leden? 
Het Tijdschrift is in de korte tijd dat ik bij FVB werk wel een beetje mijn kindje geworden, hoor! Want het is zó belangrijk voor de leden om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen en onderzoeken. En om geïnspireerd te raken door mede-vaktherapeuten. Het brengt de onderzoeken naar de vaktherapeuten en hopelijk kunnen zij het gebruiken in hun praktijk. Ik zou het heel mooi vinden om met de redactie het Tijdschrift verder te ontwikkelen zodat we iedereen nóg meer kunnen informeren en inspireren! Daar gaan we dan ook mee aan de slag.


Je werkt nu 8 maanden bij de FVB. Wat valt je op als ‘nieuwkomer’? Welke ontwikkelingen zie je nu je hier al langer zit?
De zorg is een ingewikkeld landschap, ook het landschap van vaktherapie. Zoveel instanties, organisaties en regels. En dan vind ik het knap om te zien op hoeveel fronten er gewerkt wordt door iedereen om vaktherapie onder de aandacht te brengen. Zodat het de erkenning gaat krijgen waar het recht op heeft. Daar is focus, veel energie en een lange adem voor nodig.

Wat maakt jouw werk zo leuk?
Ik vind het leuk dat de dingen die ik (samen met anderen) maak, bij de vaktherapeuten op de (digitale) deurmat vallen. En dan hoop ik natuurlijk altijd dat de leden daar weer blij mee zijn. Dat ze er wat aan hebben, er mee aan de slag kunnen of dat het ze een ‘aha’-momentje oplevert.

Hoe breng jij  ‘doen, ervaren, effect’ in je dagelijkse werkzaamheden?
Poeh moeilijke vraag! Ik denk ongeveer zo; ik doe, ik hoop dat de leden dan ervaren en dat die ervaring effect op ze heeft. Eigenlijk wat ik net vertelde over wat mijn werk zo leuk maakt.

Hoe kijk je naar de toekomst van vaktherapie? 
Ik zie de toekomst van vaktherapie positief in. Want het werkt voor heel veel mensen. En al heel lang. Wat mij betreft kan niemand daar omheen. Met alle inspanningen die door vaktherapeuten, het bestuur, de verenigingen en het FVB-team geleverd worden moet het lukken om die verdiende plek in de reguliere zorg te pakken te krijgen en te behouden!

Wat wens je leden toe? Wat hoop je voor de komende jaren?
Bij de FVB hebben we een heel helder doel: Vaktherapie toegankelijk voor iedereen die er baat bij kan hebben. We gaan voor niets minder en dat wens ik de leden dan ook toe!
 

Zie ook  FVB-bureau