Vaktherapeuten

Praktijkondersteuners ggz: kom als vaktherapeut langs en introduceer vaktherapie!

03 oktober 2019

Onze stagiaire en afstudeerder Rosalie heeft onderzoek gedaan voor haar adviesrapport om verwijzers (vaker) te laten verwijzen naar vaktherapie. Hieruit blijkt dat de huisarts en de praktijkondersteuner ggz werken met hun eigen sociale kaart en dat ze hier alleen bekende zorgaanbieders in opnemen. Het blijkt dat vaktherapeuten hier (nog) niet op staan. Reden is dat ze geen beeld hebben van vaktherapeuten die in de buurt zitten.

Wil je in beeld komen bij de prakijkeondersteuner ggz (of de huisarts) bij jou in de buurt? Uit het onderzoek blijkt dat ze face-to-face contact belangrijk vinden. Een gezicht en persoonlijkheid zijn doorslaggevend bij het wel of niet verwijzen. Ze geven zelf een aantal manieren om als vaktherapeut in beeld te komen:

  • Kom als vaktherapeut langs en introduceer vaktherapie. De Week van de Vaktherapie biedt jou hier natuurlijk een mooie binnenkomer voor!
  • Geef een workshop, nascholing of presentatie bij intervisie om vaktherapie te ervaren. Vind je het spannend om dit 'zomaar' te doen? Koppel het dan aan de Week van de Vaktherapie. Dan heb je een natuurlijke aanleiding om een workshop aan te bieden of een presentatie te geven.
  • Zorg voor actuele informatie op je website over hoe te verwijzen, een kostenoverzicht en vaktherapeuten in de buurt. Informatie over vergoedingen is te vinden op de Vaktherapie-website en op de website van Zorgwijzer. Vanaf jouw website kun je hier naartoe linken. Ook kun je een link opnemen naar het overzicht met vrijgevestigde vaktherapeuten in Nederland. Zorg er ook voor dat je hier zelf goed vermeld staat! (Dit kun je doen via jouw eigen profiel op de FVB-website.)

Praktijkondersteuners ggz zijn steeds meer naar alternatieven aan het zoeken in verband met de langere wachttijden in de ggz. Nu is dus een goed moment om hier in beeld te komen!

Zie ook  VVT-er vrijgevestigde vaktherapeuten VVT Week van de vaktherapie praktijkondersteuner ggz