Vaktherapeuten

Project Generiek Module Vaktherapieën goedgekeurd

04 mei 2015

De FVB heeft bij het netwerk kwaliteitsontwikkeling GGz (www.kwaliteitsontwikkelingggz.nl) een projectvoorstel ingediend voor een Generieke Module Vaktherapieën. Deze aanvraag is recentelijk goedgekeurd door het netwerk. Een generieke module beschrijft vanuit het perspectief van de patiënt de zorg voor het individu betreffende een zorgvraag die voor meer dan één aandoening of stoornis relevant en daarmee generiek is. Deze zorg kan gericht zijn om meerdere aspecten van zorg, zoals vroegtijdige onderkenning, preventie, behandeling, maar ook op ondersteuning van zelfmanagement, e-health, herstelzorg, participatie, etc.

Waarom deze generieke module?
Voor cliënten en hun naasten bestaan veel onduidelijkheden over de vaktherapieën en de daarmee samenhangende interventies. Vaak is niet duidelijk welke interventies er precies onder vallen, bij welke stoornis/klacht deze worden toegepast, met welk doel, in hoeveel sessies, welke type professional betrokken dient te zijn, welke kwaliteitseisen van toepassing zijn, wat de te verwachten resultaten zijn, waar de interventie beschikbaar is en wat de vergoedingsmogelijkheden zijn.

Zorgverleners, zorgverzekeraars en gemeenten lopen tegen vergelijkbare onduidelijkheden aan. Door het ontbreken van goed toegankelijk en duidelijk geordende informatie over de vaktherapieën en de interventies is het moeilijk om cliënten goed te informeren en de zorg effectief en efficiënt te organiseren in co-creatie met de cliënt. Deze onduidelijkheden beïnvloeden in negatieve zin de inkoop van interventies en de kosten van de zorg. Nu wetgeving verandert, de CJG’s ontstaan, de sociale wijkteams hun intrede doen en de rol van de Eerste Lijn groter wordt, wordt dit probleem nog groter.

Het gevolg is dat cliënten niet altijd de mogelijkheid hebben om te kiezen voor een professional en interventie. Zelfs niet als dit een goedkope, effectieve en beschikbare interventie zou zijn, in de buurt van de cliënt en naar de expliciete wens van de cliënt.

De Federatie Vaktherapeutische Beroepen (FVB) wil, in co-creatie met andere belanghebbende organisaties zoals het Landelijk Platform GGz (LPGGz), bijdragen aan het oplossen van deze problematiek in een generieke module Vaktherapieën. Op deze wijze wil zij bijdragen aan het verlenen van zorg die nodig is, op de juiste plek, door de juiste persoon, doelmatig en in goede samenhang, in co-creatie met de cliënt.

De doelstelling van de Generieke module Vaktherapieën is de bestaande informatie over de vaktherapieën en daarmee de verschillende interventies zodanig te ordenen en te beschrijven dat de genoemde onduidelijkheden worden opgehelderd en de nieuwe informatie beschikbaar komt voor cliënten, hun naasten, zorgprofessionals, vaktherapeutische professionals en inkopers.

Lees het volledige projectvoorstel

Zie ook  Generiek Module