1 november 2022 10:00 - 16:30

Training werken met het zenuwstelsel: de polyvagaal theorie

Training werken met het zenuwstelsel: de polyvagaal theorie

1, 2, 29 en 30 november

Doelgroep

Professionals die werken met trauma(reacties) bij kinderen, jongeren en volwassenen in hulpverlening, onderwijs, zorg, bedrijfsleven en andere sectoren. Basiskennis van trauma en traumawerk is noodzakelijk om deze training te volgen.

Werkwijze

Het zenuwstelsel is je vervoermiddel dat je door het leven navigeert. Jij bent de bestuurder dus is het handig om te weten hoe het zenuwstelsel werkt. Dan kun je weer op gang komen in de route die jij kiest. Zo houd jij het stuur in handen en voer je regie over je leven.

We nemen je stap voor stap mee in de door Stephen Porges ontwikkelde polyvagaaltheorie.

Deb Dana heeft deze best ingewikkelde materie toegankelijk gemaakt en praktisch inzetbaar in de dagelijkse praktijk. In deze training bouwen we hierop voort en vullen we het aan. We integreren de PVT in onze werkwijze bij (traumatisch) verlies.

In het programma worden korte theoretische inleidingen afgewisseld met werkvormen, oefeningen en interventies. De oefeningen zijn ervaringsgericht en maken de theorie onmiddellijk toepasbaar in je dagelijkse praktijk.

De polyvagaaltheorie is geen aparte methodiek. Het is een benadering die je als aanvulling kunt gebruiken op je eigen manier van werken.

Inhoud

De training richt zich op het werken met de polyvagaaltheorie als basis en als extra verdiepende laag in het werken met rouw en trauma.

Thema’s die aan de orde komen zijn:

Het autonome zenuwstelsel
Nervus vagus met de twee takken: ventraal en dorsaal
Neuroceptie: signalen van veiligheid en onveiligheid
Reguleren en co-reguleren
Werken met de autonome trap vanuit bescherming of verbinding
Navigeren door de verschillende fysiologische staten
De vagale rem
Lichaamsgericht werken

 

Trainers

Tanja van Roosmalen en Riet Fiddelaers-Jaspers zijn beiden verlies- en traumatherapeuten met een eigen praktijk. Ze zijn EMDR-therapeuten en hebben scholing en opleiding gevolgd bij o.a. Bessel van der Kolk, Franz Ruppert, Gwen Timmer, Stephen Porges, Deb Dana, Peter Levine en Maggi Kline en Pat Ogden. 

Accreditatie: op aanvraag

Werktijden: van 10-16.30 uur

Locatie: Centrum voor Afscheid en Rouw, Heeze (bij Eindhoven). Goed bereikbaar met OV en auto.

Kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch.

Website

https://www.omgaan-met-verlies.nl/ons-aanbod/artikel/pvt/training-werken-met-het-zenuwstelsel-de-polyvagaal-theorie?utm_medium=email