15 maart 2019 10:00 - 17:00

Seksuele en emotionele ontwikkeling; Bejegening en gespreksvaardigheden

Kennis van emotionele ontwikkeling voegt een nieuw en onmisbaar aspect toe aan de seksuele hulpverlening bij mensen met een verstandelijke beperking. Want deze kennis is nodig voor het goed begrijpen en begeleiden van seksuele hulpvragen van mensen met een verstandelijke beperking. Als de vak- en speltherapeut weet wat het emotionele ontwikkelingsniveau van de cliënt is in relatie tot zijn seksuele ontwikkeling, kan hij zorgen voor een beter afgestemde bejegening waardoor de persoon kan groeien in zijn ontwikkeling. En dit draagt weer bij aan de seksuele gezondheid van de persoon.

Het bevorderen van de seksuele gezondheid bij mensen met een verstandelijke beperking vergroot de eigen regie en de empowerment van deze  mensen. Ook kan het bevorderen van de seksuele gezondheid een bijdrage leveren aan het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel misbruik. Bij het bevorderen van deze seksuele gezondheid is het belangrijk aandacht te besteden aan de emoties, gevoelens en behoeften van de persoon.

Aan het eind van de studiedag:

  • Kun je seksueel gedrag duiden in het kader van de emotionele ontwikkeling, zo nodig in relatie tot andere ontwikkelingsgebieden.
  • Heb je meer inzicht verworven in het verbeteren van seksuele gezondheid aan de hand van je eigen casus.
  • Heb je handvatten voor bejegening in je eigen casus.
  • Heb je gespreksvaardigheden geoefend aan de hand van het pedagogisch begeleidingsgesprek seksualiteit en het drie dimensiemodel
  • Ken je het PLISSIT-model.

Welmoed Visser-Korevaar is basis-orthopedagoog NVO en seksuoloog NVVS SH en geeft regelmatig trainingen op het gebied van seksualiteit, intimiteit en relatievorming bij mensen met een verstandelijke beperking en/of autisme.

Programma

10:00   Opening
10:05   Kennismaking, Herhaling begrippen. Introductieoefening
11:15   Pauze
11:30   In groepen aan de slag met casussen van de deelnemers
12:30   Lunch
13:30   Uitleg gespreksvaardigheden: het Drie Dimensie Model en PLISSIT. Oefenen gespreksvaardigheden
15:00   Pauze
15:15   Oefenen gespreksvaardigheden
17:00   Sluiting

Website

https://www.fortior.info/trainingen/open-inschrijving/seksuele-en-emotionele-ontwikkeling-bejegening-en-gespreksvaardigheden/