6 april 2019 10:30 - 16:00

Werkvelddag Vaktherapie en Oncologie - Van Binnen naar Buiten -

Op 6 april organiseert het Kennisnetwerk Vaktherapie en Oncologie een landelijke werkvelddag met als thema: ‘Van Binnen naar Buiten’. Het thema waarmee we starten en naar binnen keren is: zelfzorg. Hoe zorgt de vaktherapeut nu eigenlijk voor zichzelf en waarom is dat met name in de oncologie zo lastig.

Wij als therapeuten zorgen zo goed voor de ander, staan voor ze klaar en nemen de tijd voor onze cliënten, maar in hoeverre doen we eigenlijk aan zelfzorg...? Daarnaast gaan we aan de slag met het onderwerp ‘hoe zetten we vaktherapie op de kaart binnen de oncologie’, waarbij we tips en tricks zullen krijgen om met ons vak naar buiten te treden. 

De dag is in de eerste plaats voor vaktherapeuten die deelnemen aan de werkveldgroepen ‘vaktherapie en oncologie’. Zij kunnen zich tot 21 februari met voorrang aanmelden.

Indien er na 21 februari nog ruimte is, kunnen ook overige geïnteresseerden in vaktherapie en oncologie zich voor de studiedag aanmelden.

Programma

10:30  - 11.00      Inloop met koffie en thee 

11:00 – 13.00      Lezing en workshop ‘Zelfzorg’ door Vivianne Baur.

Als therapeut in het oncologisch werkveld is zelfzorg mogelijk nog een belangrijker thema dan in andere werkvelden. De kwetsbare fase waar patiënten zich in bevinden vraagt ook een zekere toegankelijkheid van de therapeut. Dr. Vivianne Baur, docent aan de Master Zorgethiek en Beleid van de universiteit voor Humanistiek verzorgt een lezing / workshop waarin ze een koppeling maakt tussen theorie over zorgethiek en met de aanwezige therapeuten gaat werken naar hoe zij hun eigen zelfzorg kunnen vormgeven en verstevigen. 

13.00 – 14.00      Lunch 

14:00 – 15.00      Lezing Eveliene Manten: Profilering binnen de oncologie.

Als er iemand is die ons kan inspireren over hoe een vakgebied binnen de oncologie geprofileerd kan worden, is dit Eveliene Manten. Zij is kwartiermaker voor de AYA’s en heeft de afgelopen jaren specifieke zorg voor Adolescents and Young Adults met kanker in Nederland op de kaart gezet. In haar lezing zal zij vertellen over dit proces. 

15:00 – 15:15      Pauze 

15:15 – 15:45      Workshop: Profilering van vaktherapie in de oncologie

Vaktherapie is nog een relatief jong en klein behandelaanbod binnen de oncologie in Nederland. Toch heeft ons vak de afgelopen een behoorlijke groei doorgemaakt en is de verwachting dat er de komende jaren steeds meer gebruik van vaktherapie gemaakt zal worden door oncologie-patiënten. Anneke Naaijkens-Doek zal in deze workshop met de aanwezigen gaan kijken hoe je jezelf binnen de werkveldgroepen, binnen je eigen praktijk, binnen je multi-disciplinaire team kunt profileren om zo samen een nog breder draagvlak voor vaktherapie te kunnen creëren.

15:45 – 16:00       Afsluiting

 

Locatie: Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, Plesmanlaan 121, 1066 CX Amsterdam 

Kosten: € 40,- 

Annuleringsvoorwaarden: Annuleren is niet mogelijk, wel kan de gereserveerde plek door een ander worden ingenomen. Je dient dan zelf de naam van deze collega door te geven per email via: info@vaktherapie.nl

Registratiepunten: Accreditatie wordt aangevraagd bij het register vaktherapie en NVKT. 

Contact en informatie: Voor inhoudelijke vragen en informatie: oncologie@vaktherapie.nl

Voor algemene vragen contact opnemen met FVB-bureau: 030 - 28 00 432, info@vaktherapie.nl