15 september 2021

Online congres - Uitbuitingsproblematiek

Veel mensen met een psychische, verstandelijke of sociale kwetsbaarheid lopen het risico op uitbuiting.

In de hulpverlening en het onderwijs kom je met regelmaat (jonge) mensen tegen die een verhoogd risico lopen dat anderen op de één of andere manier misbruik van ze maken. Niet zelden worden mensen met bijvoorbeeld een licht verstandelijke beperking, armoedeproblemen, een verslaving, psychische- of opvoedingsproblemen voor het karretje van anderen gespannen. Om drugs te dealen. Om voor veel te weinig geld werk te werken. Als huissloofje van een partner met slechte bedoelingen. Als "katvanger" op wiens naam telefoonrekeningen en abonnementen worden afgesloten die nooit betaald worden. Als pion van radicale organisaties. Financiële uitbuiting (soms ook door professionals) komt eveneens voor, net als seksuele uitbuiting.

Deze mensen zijn onder andere kwetsbaar omdat ze het geld vaak hard nodig hebben, erbij willen horen, voor vol aangezien willen worden en net als alle andere mensen erkenning en vriendschap willen ervaren.

Hoe signaleer je als professional die iemand risico loopt om uitgebuit te worden? Wat zijn de tekenen van uitbuiting die al aan de gang is? Hoe ga je het gesprek erover aan? Hoe voorkom je uitbuiting? Hoe help je iemand om zich aan een uitbuitingsrelatie te ontworstelen? En hoe ondersteun je mensen met een LVB? Of mensen die vanwege hun migratiegeschiedenis hun rechten en het Nederlandse (zorg)systeem niet begrijpen?

Op deze en andere vragen geven de sprekers uit wetenschap en praktijk hun antwoorden. 

Programma

Prof. Dr. Frank Koenraadt [Universiteit Utrecht] - Een kwetsbaar verlangen onder jongeren

Prof. Dr. Conny Rijken [Universiteit Tilburg] - Behoeften en belangen van slachtoffers mensenhandel en seksuele uitbuiting in Nederland

Dr. Mr. Sheila Adjiembaks [ESSA research] - Over veerkracht en resistance to crime

Dr. Fabiënne Naber [Erasmus Universiteit Rotterdam] - Jeugdige beïnvloedbaarheid en het brein

Prof. Dr. Xavier Moonen [Universiteit Amsterdam] - Preventie, signalering en begeleiding van criminele uitbuiting van (jonge) mensen met een LVB

Jennet Ahbouk MSc. [Praktijk HSN] - Hulpverlening aan geradicaliseerde jongeren

Jacqueline Kleijer [Bureau Jeugd en Media] - De rol van internet én sociale media in de uitbuiting van jongeren

Notities

Accreditatie bij Register Vaktheapie aangevraagd.

 

De prijs voor deelname aan deze dag is € 270,00 ex. 21% BTW bij inschrijving vóór 18 juni 2021 (daarna € 295,00 ex. 21% BTW) en inclusief:

  • Bewijs van deelname en (indien van toepassing) bijschrijving van registerpunten

 

Ben of word je abonnee van de gratis nieuwsbrief van Blik op Hulp, dan ontvang je € 20,00 korting op het vroegboektarief en neem je deel voor € 250,00 (ex. 21% BTW). Je dient je dan wel aan te melden met het e-mail adres waarop je ook de nieuwsbrief van Blik op Hulp ontvangt.

Werk je als zelfstandige zonder personeel (zzp-er), dan geldt een prijs van € 200,00 (ex. 21% BTW). Vermeld bij inschrijving je KvK-nummer in het tekst blok opmerkingen.

Website

https://www.congresburo.com/aanbod/333/uitbuitingsproblematiek.html