23 oktober 2021 10:00 - 16:00

NVDT Methodische speldag Werken met weerstand Dramatherapie en jongeren

Weerstand, we kennen het allemaal. Weerstand die we zelf kunnen ervaren wanneer we iets moeten wanneer we iets niet willen, weerstand omdat we dingen moeilijk vinden, weerstand tegen iets wat we liever niet doen. Ook in ons werk hebben we regelmatig te maken met weerstand, zowel bij onszelf als bij onze cliënten of door bijvoorbeeld hulpvragen met een thematiek die weerstand oproepen. Hoe gaan we hier mee om? En waar ligt hierin de kracht van dramatherapie? Kunnen we spelen met deze weerstand? We nemen je graag mee in deze methodische speldag: ‘werken met weerstand!’.

Werken met weerstand. Vanuit de NVDT bieden we een methodische speldag aan met twee verschillende workshops die te maken hebben met het thema weerstand en jongeren. De workshops worden verzorgd door Jeroen Ward & Michael van den Kerkhof en Karin van der Wiel.

Workshop Spelen met weerstand

Door Jeroen Ward & Michael van den Kerkhof

Vanuit hun ervaring in het werken met jongeren weten Jeroen Ward, dramatherapeut en Michael van den Kerkhof, trajectbegeleider en psychomotorisch therapeut i.o., hoe het is om geconfronteerd te worden met weerstand. Beiden zijn werkzaam voor Stichting Feniks Ontwikkelingsbegeleiding waar ze hoogbegaafde jongeren ondersteunen en begeleiden. Hier ervaren zij in allerlei soorten en maten de ‘tastbaarheid’ en ‘ongrijpbaarheid’ die weerstand kan hebben.

Weerstand zou je kunnen opvatten als datgene wat je ervan weerhoudt om in het huidige moment aanwezig te zijn. Dit principe geldt voor het intern persoonlijk proces van je cliënten, wat bij elk van hen anders is. Er is echter één constante factor binnen deze variabele: jij, de dramatherapeut. Werken met weerstand bij je cliënten is dus allereerst aandacht hebben voor jouw direct gevoelde ervaring.

Deze workshop is erop gericht om de veelomvattende, soms ‘ongrijpbare’ weerstand tastbaar en speelbaar te maken. De workshop is ervaringsgericht: jij als dramatherapeut wordt centraal gezet ten aanzien van het concept van weerstand en je wordt uitgedaagd om dit speelbaar te maken vanuit tegenoverdracht en eigenheid.

Na afloop van de workshop heb je diverse werkvormen ervaren die je op eigen wijze kunt inzetten in het contact met je cliënten, ter verdieping van gevoelde weerstand.

 

Workshop Forumtheater: voor jongeren met een lichte verstandelijke beperking en hun opvoeders

Door Karin van der Wiel

De inzet van forumtheater bij jongeren met een licht verstandelijke beperking. Wat zijn de mogelijkheden om te spelen met thema’s die weerstand oproepen zoals bijvoorbeeld het gebruik van drugs, loverboys of geweld? Jongeren met een LVB zijn kwetsbaar op dit gebied. Hoe kom je als opvoeders met deze jongeren in gesprek wanneer dat gesprek weerstand oproept? Karin heeft in het werken met deze jongeren op woongroepen forumtheater gebruikt om de dialoog tussen jongeren en hun opvoeders/ mentoren te creëren. De dialoog vindt plaats op het toneel!

Forumtheater biedt een vorm waarin gedragspatronen zichtbaar worden en nieuwe gedragspatronen worden bedacht en geoefend op toneel. Het effect? De jongere krijgt via het toneelspel de ruimte om te reflecteren op het eigen denken en doen waar, door middel van projectie, de problematiek kan worden geuit en ernaar kan worden gekeken. De weerstand wordt speelbaar gemaakt.

Door de opvoeder te betrekken bij de dramatherapie, kunnen zij de transfer van geleerde vaardigheden naar het dagelijks leven ondersteunen. Zij kunnen de jongere helpen met plannen, monitoren en reflecteren van het toepassen van nieuw gedrag. De opvoeders zien door deze werkvorm hoe ze dat kunnen doen en zij hebben samen met de jongere ervaren wat adequate gedragspatronen kunnen zijn.

In deze workshop leer je hoe je forumtheater in kan zetten met jongeren LVB (en gedrags- en psychiatrische problematieken), hoe je projectie kan gebruiken om tot een personage, een verhaal en een voorstelling te komen en hoe dat kan leiden naar een dialoog in het theater.

 

Locatie

Landgoed de Horst

De Horst 1, 3971 KR Driebergen - Rijsenburg

Landgoed de Horst bevindt zich in Driebergen – Rijsenburg. Bij het landgoed is er gratis parkeergelegenheid. Vanaf het treinstation Driebergen-Zeist bevindt Landgoed de Horst zich op zo’n 45 minuten loop- en 15 minuten fiets- afstand. Met de bus vanaf Driebergen-Zeist is het zo’n 10 minuten, je kunt dan het beste uitstappen bij de halte Akkerweg, Driebergen-Rijsenburg, waarna het nog 3 minuten lopen is.

 

Aanmelding

Aanmelden kan tot en met 15 oktober 2021 via de knop hieronder. Ben je lid van de FVB? Log dan eerst in. Je kunt dan inschrijven voor de juiste ledenprijs en het bespaart invulwerkzaamheden omdat we al over jouw contactgegevens beschikken.

Let op: Wegens de geldende Covid-19 maatregelen zijn er beperkt aantal plaatsen. In totaal kunnen er 35 mensen deelnemen, verdeeld over twee workshops. Vol = Vol. Wanneer je je niet meer kunt inschrijven, stuur dan een mail naar info@vaktherapie.nl, dan plaatsen we je op de wachtlijst.

 

Kosten

Leden €50,-

Student leden €30,-

Niet-leden €70,-

(Geen lid graag eerst aanmelden via info@vaktherapie.nl voordat je inschrijft via de webshop)

 

Annuleren

Bij annuleren vóór 8 oktober 2021 wordt 40% van de kosten in rekening gebracht. Daarna is het niet meer mogelijk om geld terug te krijgen.

 

Accreditatie

Deze methodische speldag is geaccrediteerd door de Register Vaktherapie met 6 punten.

 

Covid-19

De locatie hanteert de 1,5 meter maatregel. In de organisatie en uitvoering van deze methodische speldag gaan we uit van de op dat moment geldende maatregelen rondom Covid-19.

Op deze methodische speldag is er desinfectiemiddel aanwezig en zullen we zorgen voor ventilatie. Neem bij kouder weer vooral een extra trui mee.

Covid-19 gerelateerde annulering
• Vanwege Covid-19 hanteren we soepele annuleringsvoorwaarden. Het is mogelijk om tot 1 dag voor de methodische speldag te annuleren wanneer je gezondheidsklachten hebt. Je inschrijfgeld krijg je dan teruggestort. Neem in dat geval contact op met de deskundigheidsbevorderaar van de NVDT.
• Wanneer de methodische speldag geen doorgang kan vinden vanwege ziekte van de workshopgever, zullen er geen kosten in rekening worden gebracht.

 

Vragen?

Contactpersoon NVDT Methodische speldag:

 

Irene de Bel – Deskundigheidsbevorderaar

nvdt.deskundigheidsbevordering@vaktherapie.nl

Programma

Programma 23 oktober 2021

10:00 Inloop met koffie en thee

10:20 Opening van de dag

10:30 Workshop ronde 1

12:30 Verzorgde lunch

13:30 Workshop ronde 2

15:45 Afronding van de dag