25 januari 2022

Overprikkeling: van wetenschap naar praktijk

Wat zegt overprikkeling nu eigenlijk? Overprikkeling betekent dat stukjes informatie niet goed door de hersenen worden verwerkt. Mensen met bijvoorbeeld een hersenaandoening verwerken prikkels dus op een andere manier. Zo kunnen ze eerder en vaker overprikkeld raken dan andere mensen. Overprikkeling wordt gekenmerkt door een groot scala aan klachten en gaat vaak gepaard met hoofdpijn, vermoeidheid, stress, verminderde concentratie, slaapproblemen, onrust, en het overlopen van emoties.

Vandaag de dag is overprikkeling een veel voorkomend probleem waar meer aandacht voor zou moeten zijn in de maatschappij. Gelukkig vindt er steeds meer onderzoek plaats als het gaat over prikkelverwerking bij verschillende hersenaandoeningen. Dit zorgt voor meer begrip en kennis, hoe hier in de dagelijkse praktijk mee om te gaan, voor de zowel de professional als diegene die dagelijks kampt met overprikkeling.

We weten dat overprikkeling voorkomt bij verschillende stoornissen en/of aandoeningen. Graag willen we door middel van dit congres hier verder op ingaan. We gaan inzoomen op overprikkeling bij verschillende hersen- en psychiatrische aandoeningen. Wat is er tot nu toe bekend over overprikkeling in de wetenschap, en hoe gaan we er vandaag de dag in de praktijk mee om? Hoe wordt overprikkeling ervaren door ervaringsdeskundigen?

Het congres heeft als doelgroep psychologen, (ortho-)pedagogen, psychiaters, verpleegkundigen, onderwijskundigen, docenten/leerkrachten, arbeidsdeskundigen en allen die belangstelling hebben voor het onderwerp overprikkeling. Het belooft een zeer boeiend congres te worden met toonaangevende sprekers, waaronder wetenschappers uit diverse werkvelden, behandelaars en ervaringsdeskundigen.

Programma

* Opening door dagvoorzitter Prof. dr. Jan Buitelaar

* Dr. Nathan van der Stoep: Wat is overprikkeling en kunnen we het meten?

* Dr. Frans Hoogeveen : Prikkeling en overprikkeling bij mensen met dementie: effecten op zelfzorg en kwaliteit van leven

* Monique Thoonsen: “U raakt snel overprikkeld” Overprikkeld raken via de zintuigen; hoe leg ik dat op een toegankelijke manier uit aan mijn cliënt?

* Dr. Tessa van Leeuwen: Veranderde prikkelverwerking bij autisme en synesthesie

* Margôt Ros: Hersenschorsing

* Dr. Marleen ter Avest: Mindfulness bij ADHD

* Prof. dr. André P. Wolff: Chronische pijn en overprikkeling

 

Programmacommissie

* Prof. dr. Corina Greven: Hoogeleraar Environmental Sensitivity in Health, Radboudumc, Nijmegen; & Karakter kinder- en jeugdpsychiatrie, Nijmegen.

* Prof. dr. Judith Homberg: Hoogleraar translationele neurowetenschappen, Radboudumc, Nijmegen.

* Prof. dr. Jan Buitelaar: Hoogleraar – Afdeling Cognitieve Neurowetenschappen, Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour, Radboudumc

* Marjan Hof: Psychiatrisch verpleegkundige, eigenaar We-Fixx

 

Accreditatie

Accreditatie is in aanvraag bij: V&V en Register Zorgprofessionals; Registerplein; VSR; ABAN; ABC1;
NIP/NVO*; Register Vaktherapie; ADAP; Stichting Kwaliteitsregister Paramedici.

* SKJ: Jeugdzorgwerkers en jeugd- en gezinsprofessionals mogen door NIP/NVO geaccrediteerde scholing indienen voor herregistratie.

Staat jouw vereniging er niet bij? Neem dan tijdig contact met ons op.  Wij voorzien iedere deelnemer van een bewijs van deelname.

 

Inschrijving:

Deelname: € 305,- excl. btw per persoon

Vroegboekkorting: € 25,- t/m 15 november 2021

Ervaringsdeskundigen: Ervaringsdeskundigen ontvangen 20% korting op de deelnameprijs

Collegakorting: Jouw collega(’s) ontvangen ieder € 25,00 korting bij inschrijving op dezelfde dag en wanneer het factuuradres hetzelfde is. Jij schrijft je in voor het reguliere tarief en elke collega kan zich registreren met € 25,00 korting.

Groepskorting: Elk vijfde persoon neemt gratis deel bij gelijktijdige inschrijving via het groepsregistratieformulier.

Ga voor meer informatie en om in te schrijven naar de site van Sympopna