Vaktherapeuten

Dwayne Meijnckens

Dwayne Meijnckens - Cliëntenadviesraad

Mijn naam is Dwayne Meijnckens. Mijn bouwjaar: 1988.
In het dagelijks leven werkzaam als projectmedewerker bij MIND (de koepel voor cliënten- en naastenorganisaties in de ggz), vooral op het gebied van cliënten- en naastenparticipatie bij kwaliteit van zorg. Daarnaast ook sinds 2014 actief bij de Stichting Zelfbeschadiging, een landelijke cliënten- en naastenorganisatie die zich inzet voor mensen die zichzelf beschadigen en hun omgeving. In die laatste club ben ik betrokken vanuit mijn ervaring als naaste-van en zit ik nu weer in het bestuur. En op het moment van schrijven volg ik de tweejarige deeltijdopleiding Master Innovatie in Zorg en welzijn. Een tweede master voor mij. Is de titel interessant? Voor mij niet, maar het tekent wel mijn nieuwsgierigheid, leergierigheid en interessegebied.

Waarom ik in de CAR zit? Ik heb zelf aan het eind van de basisschool mogen ervaren wat vaktherapie kan betekenen voor iemand die heel onzeker en weinig zelfstandig is. Door in speltherapie te 'koken' en over dingen te praten, leerde ik daar stappen in te maken. Veel later kwam ik in mijn functie bij MIND in aanraking met de Generieke module Vaktherapie (GMVT). Ik heb in de ontwikkeling meegedraaid en onze MIND-vertegenwoordiger Monique (tevens lid van de CAR) ondersteund bij haar deelname. Jullie kunnen mijn naam ook nog herkennen van een publicatie in het Tijdschrift voor vaktherapie, samen met Kees van den Bos.

Mijn belangrijkste punt is dit: een cliënt moet gewoon kunnen kiezen uit verschillende manieren van behandeling, namelijk praten (psychotherapie), slikken (medicatie) of ervaren (vaktherapie). Vaktherapie is iets wat echt kan bijdragen aan welbevinden/kwaliteit van leven. Cliënten en naasten zouden op zijn minst moeten weten dat het een optie is, en hulpverleners van andere disciplines mogen meer open staan voor het stuk vaktherapie. Tegelijkertijd moet het veld van de vaktherapeuten duidelijker laten zien hoe hun werkwijze in elkaar zit: wat is dan vaktherapeutische diagnostiek, wat zijn vaktherapeutische interventies? Hoe zorgen we ervoor dat vaktherapie serieus genomen wordt? Daar maak ik me hard voor. De FVB kan daar nog wel wat hulp in gebruiken, dus ik draag mijn steentje bij via de CAR.
Een keer van gedachten wisselen? Lijkt me leuk! Mail me eens, of voeg me bijvoorbeeld toe op LinkedIn.