Rapport 'Leven met en na kanker' gelanceerd, klachten met en na kanker worden geschetst.

16 april 2019

Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten-organisaties (NFK) beschrijven de aard en omvang van de klachten met en na kanker in het rapport ‘Kankerzorg in beeld: over leven met en na kanker’, dat op vrijdag 12 april is gepresenteerd op het Kankeroverleverschap Symposium. Eén tot tweejaarlijks brengt Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) een rapport uit in de serie 'Kankerzorg in beeld'. Deze rapporten belichten actuele thema’s in de oncologie. Ze bevatten een overzicht van de stand van zaken en te verwachten ontwikkelingen. Het huidige rapport, de editie van 2019, gaat over leven met en na kanker. Het belicht uiteenlopende gevolgen en de vaak blijvende invloed van de ziekte en de behandeling op een groeiende groep mensen die kanker heeft of heeft gehad.

In het rapport wordt onder andere het volgende gezegd: ‘Als de kanker is genezen, zijn veel patiënten niet ‘beter’. De zorg voor mensen met kanker stopt veelal te vroeg’, zegt prof. dr. Peter Huijgens, bestuurder van IKNL. ‘Veel mensen hebben na de behandeling klachten. Zij hebben niet meer hetzelfde lijf als voorheen. Soms verbetert dit met aanvullende zorg, zoals fysiotherapie, of begeleiding bij werkhervatting, en soms moeten mensen met klachten leren omgaan. Daar doen we nog te weinig aan. Mensen krijgen vaak geen voorstel voor nazorg, of alleen suggesties voor hulp op slechts één van hun belemmeringen. Patiënten leggen dan soms een hele zoektocht af naar het juiste zorgaanbod. Terwijl het team van zorgprofessionals de gevolgen van behandelingen al bij de behandelkeuze kan laten meewegen en tijdens de behandeling kan monitoren.’ 

Voor het verwijzen naar passende aanvullende zorg kunnen zorgprofessionals kijken op verwijsgidskanker.nl. Voor patiënten is dit zorgaanbod inzichtelijk via kanker.nl/verwijsgids. Sta jij hier als vaktherapeut al tussen?

Deel dit via:
Terug naar het nieuwsoverzicht