Nieuw verschenen module: PMKT ter verbetering van verstoord hechtingsgedrag bij kinderen met gedragsproblematiek

10 oktober 2019

In deze module gaat het om de inzet van psychomotorische kindertherapie (PMKT) ter verbetering van verstoord hechtingsgedrag bij kinderen met een ontwikkelingsleeftijd tot 12 jaar met gedragsproblematiek. Auteurs zijn Anjolan Eisenga, Wilma Brands, Annette Spijker, Suzan Bik, Henriëtte Vlijm en Greetje Walvaart.

Bij kinderen met problematisch hechtingsgedrag zien we problemen op het gebied van emotieregulatie en gedragsproblemen. Door middel van het lichamelijk ervaren, waarin bewegen en lichaamsbeleving centraal staan, worden alle ontwikkelingsgebieden van het kind gestimuleerd. Hierdoor volgt een realistisch zelfgevoel en past het kind zijn gedrag van binnenuit aan en kan het kind zich hechten aan een ander. Het kind kan zich nu verder ontwikkelen op alle gedragscomponenten in relatie met zijn omgeving waardoor de dagelijkse opvoeding vlotter verloopt. 

De psychomotorische kindertherapie vindt wekelijks plaats en omvat minimaal 25-40 sessies, maar is afhankelijk van de ernst van de problematiek en de snelheid waarmee een kind de ontwikkelingsstappen kan doorlopen. Het betrekken van de betrokkenen en vooral de verzorgers door coaching en psycho-educatie is een vast onderdeel van de behandeling. 

Volledige verhaal lezen? Klik dan hier.

Deel dit via:
Terug naar het nieuwsoverzicht