Vaktherapie in een digitale wereld: heb jij een bijdrage voor het themanummer 2020 van het Tijdschrift voor vaktherapie?

28 februari 2020

We merken allemaal dat de wereld om ons heen digitaliseert. De smartphone is niet meer weg te denken en bevredigt niet alleen onze behoefte aan communicatie: de smartphone biedt ook steeds meer mogelijkheden om onze gezondheid te bevorderen. Talloze gezondheidsapps vinden hun weg naar een groeiend publiek. Geregeld is er nieuws over nieuwe toepassingen van digitale middelen bij het behandelen van psychische problemen, zoals virtual reality bij de behandeling van angststoornissen.

Leent vaktherapie, als ervaringsgerichte therapie waarin het handelen centraal staat, zich voor digitale toepassingen? Welke mogelijkheden biedt het digitaliseren van werkvormen? Kan dit het ervaringsgerichte werken ondersteunen en uitbreiden? Hoe kan e-health bijdragen aan vaktherapie? Kunnen cliënten via een vaktherapie-app zelf thuis aan de slag? En hoe kan digitalisering onderzoek ondersteunen naar effecten van vaktherapie? Het meten van fysiologische variabelen bijvoorbeeld wordt steeds eenvoudiger en biedt kansen om ook als vaktherapeuten op dit niveau onderzoek te doen. Ook wordt de toepassing van de experience sampling method eenvoudiger. Met een appje kan de onderzoeker per dag data van de cliënt verzamelen. Er lijken dus veel kansen te liggen. Daarover horen we graag meer!

De redactie van het Tijdschrift voor vaktherapie is voor het themanummer van dit jaar op zoek naar bijdragen over de manier waarop vaktherapeuten op deze digitale kansen inspelen in de praktijk, onderzoek en onderwijs. Denk aan een bijdrage in de vorm van een artikel, column of een Uit de Praktijk. Deze kun je mailen aan tijdschrift@vaktherapie.nl. De richtlijnen kun je hier vinden. Zijn er artikelen of boeken over digitale zorg die interessant zijn voor het themanummer? Laat het dan ook graag weten aan de redactie! Het themanummer verschijnt begin december 2020. 

Deel dit via:
Terug naar het nieuwsoverzicht