Minister Schippers ondersteunt initiatief voor denktank ‘(Ont)Regel de Zorg’

04 september 2017

Zorgverleners in Nederland hebben hun handen vol aan administratie. Ze houden (te) weinig tijd over voor waar het in de zorg om gaat: de patiënt. Daarmee staat de vakbevlogenheid en bezieling van de zorgprofessional onder druk. Het is tijd om krachten te bundelen om het tij te keren, vonden Het Roer Moet Om (HRMO) en de VvAA. Ze pakken onzinnige regels in de zorg aan. De denktank (Ont)Regel de Zorg helpt hierbij  door de komende vier maanden de administratiedruk van de zorgverlener in kaart te brengen. De denktankleden spreken inmiddels verschillende zorgverleners en (andere) grote spelers in de zorg. Minister Schippers steunt de strijd tegen ‘administratiedruk en informatievracht’.

Denktank (Ont)regel de zorg
Na een brede wervingscampagne in juni 2017 zijn de ‘(Ont)Regelaars’ gevonden en inmiddels gestart: negen bevlogen, jonge academici die op dit moment volop zorgprofessionals interviewen over hun werkzaamheden en onnodige bureaucratie. Hun onderzoek richt zich op medisch specialisten, verpleegkundigen in de 1e en 2e lijn, apothekers, fysiotherapeuten en de GGZ. Dit resulteert onder meer in zes ‘typische’ agenda’s die inzicht geven in de gemiddelde werkweek en het aandeel administratie. Ook doet de denktank voorstellen voor de inrichting van een systematiek die professionals helpt bij het bepalen of een administratieve handeling wel of niet noodzakelijk is. Tot slot schetsen zij een overkoepelend beeld van administratieve druk in de zorg, geïllustreerd door hartenkreten gehoord tijdens de interviews of spontaan bijgedragen na een oproep van VvAA.

Van onderop naar minder onnodige regels
De oprichting van de Denktank onderstreept de gedachte om van onderop een beweging en verandering in gang te zetten. De Denktank gaat het land in om zorgverleners te bevragen. Daarnaast heeft VvAA een peiling onder haar 120.000 leden uitgezet waarin zorgverleners uit alle beroepsgroepen gevraagd zijn voorbeelden aan te leveren. Ook voert de Denktank talrijke gesprekken. Onder anderen Ab Klink (VGZ), Hans Schoo (Inspectie voor de Gezondheidszorg), Jan Benedictus (Patiëntenfederatie), Jan Kremer (Radboud UMC) en Bas Leerink (Medisch Spectrum Twente) gingen al in gesprek met de denktank. Carina Hilders (Reinier de Graaf ziekenhuis) en Jos de Blok (Thuiszorg) volgen.

Minister Schippers ondersteunt het initiatief. Zie haar oproep in onderstaand filmpje en het gesprek dat zij had met Het Roer Moet Om. 

Deel dit via:
Terug naar het nieuwsoverzicht