Minister Hugo de Jonge geeft startsein schrapactie onnodige regels in de zorg

30 januari 2018

Zorgprofessionals uit zeven verschillende beroepsgroepen gaan de bureaucratische rompslomp te lijf. Samen met VWS, verzekeraars, beroepsverenigingen en toezichthouders gaan zij middels schrapsessies vaststellen welke regels overboord gegooid kunnen worden.

Gesteund door het ministerie van VWS gaan zeven beroepsgroepen een eigen actieagenda opstellen. Medisch specialisten, huisartsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, apothekers, psychiaters en wijkverpleegkundigen steken de koppen bij elkaar in ruim twintig ‘schrap- en verbetersessies’ om concrete schrapsuggesties van onnodige regels te formuleren met de bijbehorende verbeterplannen.

In het kader van het initiatief (Ont)Regel de Zorg heeft een denktank van enthousiaste academici vorig jaar in kaart gebracht hoeveel tijd zorgverleners kwijt zijn aan administratie. Daaruit blijkt dat zorgprofessionals gemiddeld 40 procent van hun tijd kwijt zijn aan administratie, wat ten koste gaat aan de tijd voor de patiënt. Het gevoel van tijdverspilling aan onzinnige bureaucratische poespas leidde tot frustratie bij zorgverleners.

De komende maanden moeten de schrap- en verbetersessies concrete handvatten geven voor het terugdringen van de regeldruk. De eerste concrete resultaten moeten in maart met en door VWS besproken worden.

 

Deel dit via:
Terug naar het nieuwsoverzicht