Vaktherapeuten

Opleidingen wijzigen naam van Creatieve en Kunstzinnige Therapie naar Vaktherapie

08 maart 2018

De hogescholen Stenden, Zuyd, HAN, HU en Leiden wijzigen de naam van de opleidingen Creatieve Therapie en Kunstzinnige Therapie naar Vaktherapie. Als FVB maken we ons al vanaf onze oprichting sterk voor eenduidige benaming. Wij zijn dan ook blij dat de NVAO de naamswijziging van de opleidingen Creatieve Therapie en Kunstzinnige Therapie heeft goedgekeurd. Dit maakt bovendien de weg vrij om opnieuw een aanvraag te doen om via artikel 34 van de Wet BIG vaktherapeut tot beschermde opleidingstitel te erkennen.

Als FVB pleiten we voor het gebruik van de term vaktherapie omdat hier alle disciplines onder te scharen zijn. Je kunt hier zelf natuurlijk ook aan meehelpen door anderen erop te wijzen als ze vaktherapie nog aanduiden met creatieve therapie, bijvoorbeeld in een vacaturetekst of op een website. Inmiddels raakt vaktherapie steeds meer ingeburgerd. Denk aan de Week van de Vaktherapie, de Generieke Module Vaktherapie en nu ook de opleiding Vaktherapie aan de hogescholen.

Vanaf september 2018 gaan de opleidingen over op de nieuw benaming. Als vaktherapeut via artikel 34 van de Wet BIG een beschermde opleidingstitel wordt, dan zullen de bachelor PMT van Windesheim en de bachelor Muziektherapie van ArtEZ zich beraden op een eventuele naamswijziging voor hun opleidingen.

Zie ook  Wet BIG erkende opleidingen