Lidmaatschap
Lidmaatschap
Je kunt lid worden van de beroepsvereniging van jouw vakgebied als je bent afgestudeerd (of studeert) aan een van de erkende opleidingen. Lid zijn van je beroepsvereniging biedt je een aantal voordelen en mogelijkheden. Deze hebben we voor jou samengevat in onderstaand factsheet en presentaties.
- Factsheet: Wat doen wij voor jou als lid van een beroepsvereniging?
- Presentatie: Voordelen van lidmaatschap als vaktherapeut bij de beroepsvereniging
- Presentatie: Voordelen van lidmaatschap als beroepsvereniging bij Vaktherapie Nederland
Lid zijn van jouw beroepsvereniging betekent niet dat je automatisch staat ingeschreven bij het Kwaliteitsegister Vaktherapie. Wil je starten met de inschrijfprocedure in het Kwaliteitsregister Vaktherapie, dan moet je je apart registreren. Lees meer hierover bij Registratie of ga naar de website van het Kwaliteitsregister Vaktherapie.
Er zijn verschillende soorten lidmaatschap. Voor meer informatie over de verschillende lidmaatschappen bij de verschillende beroepsverenigingen, klik je hier.
Volledig lidmaatschap
Als je bent afgestudeerd aan een erkende opleiding, kom je in aanmerking voor het volledige lidmaatschap. Je geniet dan alle voordelen van het lidmaatschap.
Als je je lidmaatschapsvorm wilt wijzigen, bijvoorbeeld van studentlid naar reductie- of volledig lid omdat je je diploma hebt gehaald, stuur dan een kopie van je diploma (pdf of jpg) naar info@vaktherapie.nl onder vermelding van je lidmaatschapsnummer. Geef in de mail aan dat je je lidmaatschap wilt omzetten. Onze ledenservice zal dit voor je wijzigen en hier een bevestiging van sturen.
Belangstellend lidmaatschap
Belangstellenden zijn diegenen die serieuze belangstelling hebben voor de vaktherapeutische beroepen, maar geen (erkend) praktiserend beoefenaar van een vaktherapeutisch beroep zijn. Bijvoorbeeld docenten aan opleidingen die zelf niet als vaktherapeut werkzaam zijn en geïnteresseerden die niet over een erkend diploma beschikken. Als belangstellende mag je de Algemene Vergadering bezoeken, maar je hebt geen stemrecht. Je ontvangt het Tijdschrift voor vaktherapie, nieuwsbrieven, de toegang tot studiedagen en andere vakinhoudelijke informatie. Je kunt geen aanspraak maken op rechtspositionele en functiegerichte ondersteuning. Op grond van deze geringere rechten is een lagere contributie vastgesteld.
Studentenlidmaatschap en reductielidmaatschap
Bachelor- en Masterstudenten aan een van de erkende opleidingen voor de vaktherapeutische beroepen kunnen gebruik maken van het voordelige studentlidmaatschap. Voor Masterstudenten geldt dit alleen als dit de initiële opleiding is en dus nog geen vaktherapeutische bacheloropleidng gevolgd is. Je hebt dezelfde rechten als een belangstellend lid. Je mag de Algemene Vergadering bezoeken, maar je hebt geen stemrecht. Je ontvangt het Tijdschrift voor vaktherapie, nieuwsbrieven, de toegang tot studiedagen en andere vakinhoudelijk informatie. Je kunt geen aanspraak maken op rechtspositionele en functiegerichte ondersteuning.
Alleen Bachelorstudentleden komen in aanmerking voor een reductielidmaatschap. Dit reductielidmaatschap houdt in dat je de 2 jaar na je afstuderen een korting krijgt op het volledige lidmaatschap. Je hebt de rechten van een volledig lid en geniet dus van alle voordelen van het lidmaatschap.
Masterstudenten worden na hun afstuderen meteen volledig lid.
De NVVS stelt het reductielidmaatschap open voor alle leden die de Master Speltherapie gaan volgen en nu al volledig lid zijn. Het gaat hier om twee groepen:
- studenten die rechtstreeks vanaf een post-HBO-opleiding Speltherapie de Master Speltherapie gaan volgen en zich in willen schrijven in het Register Vaktherapie.
- NVVS-leden die in het verleden een VO-opleiding hebben gevolgd en die zich verder willen scholen door de Master Speltherapie te volgen.
De NVPMKT kent geen reductlielidmaatschap.
Tweede lidmaatschap
Wanneer je werkzaam en/of studerend bent in meerdere vakgebieden, dan kun je na toesturen van het bijbehorende diploma (of studentenkaart) gebruik maken van een voordelig tweede lidmaatschap (in bovengenoemde lidmaatschapsvormen).
Vergoeding contributie
Een aantal werkgevers en CAO’s biedt de mogelijkheid om een deel van de contributie terug te krijgen. Kijk hier voor een overzicht van de verschillende cao’s en vergoedingen voor contributie.
Handige links
- factsheet van de FBZ
- informatie over Registratie
- overzicht cao's en vergoedingen
Zie ook lid worden gewoon lidmaatschap belangstellend lidmaatschap studenten lidmaatschap reductielidmaatschap tweede lidmaatschap vergoeding contributie