Registratie

Registratie

Je hebt als vaktherapeut een opleiding gedaan en zodoende beschik je over de basiskennis van het vak. Wil je laten zien dat je je vak serieus neemt en wil je je blijven ontwikkelen? Schrijf je dan in bij het Register Vaktherapie: het kwaliteitsregister voor vaktherapeuten. Met inschrijving in dit Register laat je zien dat je continu bezig bent om jezelf op vakinhoudelijk gebied te ontwikkelen via werkervaring, nascholing, supervisie en intervisie.

Het beheer van het Register Vaktherapie is in handen van een onafhankelijke commissie binnen Vaktherapie Nederland: de registratiecommissie.

Het belang van registratie

  • Bij sollicitaties is registratie steeds vaker een vereiste van werkgevers;
  • Vergoeding door zorgverzekeraars is steeds vaker afhankelijk van registratie;
  • Je laat zien dat je als vaktherapeut serieus en professioneel bent in je vak;
  • Registratie dient als hulpmiddel voor ontwikkeling van jouw inhoudelijke kennis en vaardigheden als vaktherapeut;
  • Registratie is steeds vaker een vereiste voor gemeenten;
  • Registratie is vereist voor vrijgevestigden om vermeld te worden bij de zoekfunctie ‘vaktherapeut zoeken’ op www.vaktherapie.nl.
     

Ben je vaktherapeut en wil je je laten registreren?

Om in te kunnen schrijven in het Register Vaktherapie dien je (reductie- of volledig) lid te zijn van een beroepsvereniging die aangesloten is bij Vaktherapie Nederland. Dit lidmaatschap staat borg voor het feit dat je een erkende opleiding tot vaktherapeut hebt gevolgd. Wanneer je lid bent van een beroepsvereniging, kun je je registreren in het Register Vaktherapie. 

Let op! De regels veranderen per 1 januari 2025. Lees meer hierover in dit nieuwsbericht.

Elke registratieperiode duurt 5 jaar. Na deze vijf jaar wordt er gekeken of je 200 punten hebt gehaald op het gebied van:

  • Werkervaring: vijf jaar, gemiddeld 8 uur per week gewerkt als vaktherapeut (voor vrijgevestigden geldt gemiddeld 6 uur per week effectieve contacttijd);
  • Nascholing: het volgen van geaccrediteerde bij- en nascholing;
  • Supervisie: minimaal 12 uur supervisie bij een door het Register Vaktherapie erkende supervisor;
  • Intervisie, bestuurlijke activiteiten en eventueel profilering: deelgenomen aan intervisie, bestuurlijke activiteiten uitgevoerd (bijvoorbeeld zitting in bestuur van beroepsvereniging, lidmaatschap van commissie of werkgroep) of bijgedragen aan de profilering van vaktherapie.

Het lidmaatschap bij jouw beroepsvereniging betekent dus niet dat je automatisch ook geregistreerd bent bij het Register Vaktherapie. Kijk voor meer informatie op de website van het Register Vaktherapie.

Persoonlijk elektronisch registratiedossier

Elke geregistreerde vaktherapeut krijgt een persoonlijk elektronisch registratiedossier. Als geregistreerd vaktherapeut ben je zelf verantwoordelijk voor het invoeren van punten die je behaalt. Het Register Vaktherapie controleert de opgevoerde activiteiten van geregistreerde vaktherapeuten.

Aanvragen van accreditatie

Denk eraan dat bijna alle activiteiten (supervisie, intervisie, scholing, profilering enzovoort) die je opvoert in je persoonlijke dossier, geaccrediteerd moeten zijn. Alle informatie over het aanvragen van accreditatie en de bewijslast is te vinden op de website van het Register Vaktherapie.
Denk er ook aan dat je tijdig accreditatie aanvraagt voor je bij- en nascholing als dit niet door de aanbieder gebeurt. Je kunt voor maximaal 1 kalenderjaar terug aanvragen. Dus in 2019 alleen voor scholing van ná 1 januari 2018.

Zoeken naar geregistreerde vaktherapeuten

Elke vaktherapeut die zich officieel heeft laten registreren, is opgenomen in het Register Vaktherapie. Je kunt in het Register zoeken naar een geregistreerd vaktherapeut in een bepaalde plaats of van een bepaalde discipline of je kunt op naam zoeken.

Zie ook  registratie accreditatie Register Vaktherapie elektronisch registratiedossier