Visitatie
Visitatie
Alle vrijgevestigde vaktherapeuten (VVT’ers) moeten naast de wettelijke eisen voldoen aan de eisen voor praktijkvoering zoals deze door de consumenten- en patiëntenorganisaties zijn vastgesteld. Deze zijn binnen Vaktherapie Nederland vastgelegd in de Richtlijnen voor de Vrijgevestigde Vaktherapeut. Zorgverzekeraars stellen als eis voor erkenning van de beroepsvereniging dat de beroepsvereniging toeziet op het feit dat hun vrijgevestigde leden deze regels volgen. Met het visitatieprogramma bieden we als Vaktherapie Nederland leden de gelegenheid om te voldoen aan de eisen van de zorgverzekeraars. Inmiddels wordt visitatie van praktijken door alle zorgverzekeraars verplicht gesteld en is het een voorwaarde om gevonden te worden bij "zoek een therapeut"
Verplichte visitatie vanaf 1 januari 2025
Vanaf 1 januari 2025 wordt visitatie verplicht voor vrijgevestigde vaktherapeuten. Vanuit het oogpunt van professionalisering en borging van kwaliteit is het een logische stap om visitatie voor vrijgevestigden te verplichten. Voor vaktherapeuten biedt het een mooie kans om de kwaliteit van hun praktijkvoering te verbeteren en te waarborgen. Vaktherapie Nederland werkt hiervoor samen met het bureau Visie-tatie, dat de vaktherapeuten ondersteunt door een helder rapport en waardevolle inzichten voor verdere groei en ontwikkeling te bieden.
Praktijkvisitatie is al verplicht bij alle reguliere beroepsgroepen en bij bijna alle beroepsgroepen werkzaam in de complementaire zorg. Voor vaktherapeuten die lid zijn van NFG of geregistreerd zijn bij RBCZ is dit ook een verplichting. Ook voor leden van de NVV-AG, die via de AG-koepel voor vergoeding antroposofische zorg in aanmerking willen komen, geldt verplichte visitatie.
De gevolgen van verplichte visitatie voor vaktherapeuten:
- Er wordt een slag gemaakt in de professionalisering van vaktherapie.
- De kwaliteit van de praktijkvoering van vrijgevestigden wordt gecontroleerd en verbeterd.
- Consequentie bij geen visitatie: vaktherapeut wordt niet meer getoond bij ‘zoek een vaktherapeut’.
Stapsgewijze invoering
Vaktherapie Nederland nodigt de komende vijf jaar alle vrijgevestigde vaktherapeuten uit om gevisiteerd te worden. Omdat het praktisch niet mogelijk is om alle vaktherapeuten in 2025 te visiteren, gebeurt dit stapsgewijs. De consequentie bij geen visitatie (de vaktherapeut niet meer tonen bij ‘zoek een vaktherapeut’) zal op termijn worden doorgevoerd. Als je nog niet uitgenodigd bent voor visitatie en wel aan de andere eisen van ‘zoek een vaktherapeut’ voldoet, zal je de eerste vijf jaar gewoon nog getoond worden. Leden met een bestaande praktijk kunnen in hun profiel zien of ze wel of niet deelnemen aan het programma. Indien er in het profiel staat 'nee, ik neem met deze praktijk niet deel aan het visitatieprogramma', dan worden ze niet (meer) getoond bij 'zoek een vaktherapeut'.
Visitaties worden gedaan door bureau Visie-tatie
Als Vaktherapie Nederland hebben wij het bureau Visie-tatie opdracht gegeven als onafhankelijke partij de visitaties te verrichten. Zij verzorgde tot op heden ook de visitaties. Als je aan de beurt bent voor de visitatie ontvang je vanuit het bureau Visie-tatie een e-mail. Visie-tatie plant de visitaties in, voert deze uit en deelt een rapportage met Vaktherapie Nederland en de vaktherapeut. Samen met de vaktherapeut kijkt de visiteur naar de huidige stand van zaken. Indien nodig worden de mogelijkheden tot verbetering van kwaliteit en professionaliteit besproken. Meer informatie over Visie-tatie en een filmpje met uitleg zijn te vinden op www.visie-tatie.nl. Mocht je geen vaste praktijkplek hebben, maar langsgaan bij de cliënten, dan kan de visietatie ook doorgaan. Bureau Visie-tatie voorziet in visitaties voor amulant werkende praktijken. Dit kun je aangeven op de vragenlijst, die je voor de visitatie ontvangt.
De visitatie omvat de volgende stappen:
- De vaktherapeut ontvangt nadere informatie over de visitatie en een link naar de vragenlijst van bureau Visie-tatie.
- De vaktherapeut vult de digitale vragenlijst in.
- Het bezoek vindt plaats (de praktijk wordt bezichtigd en de vragenlijst wordt besproken).
- De vaktherapeut en Vaktherapie Nederland ontvangen een rapportage.
- De commissie Visitatie bekijkt de rapportage en beoordeelt of aan de verbeterpunten is voldaan. Is er aan de eisen voldaan, dan ontvangt de vaktherapeut een certificaat.
Vrijstelling
- Ook praktijk visitaties vanuit andere organisaties tellen mee, mits deze voldoen aan de eisen voor visitatie.
- Certificaat van het KIWA keurmerk of HKZ. ALs je een van deze certificaten hebt, dan verkrijg je ontheffing. Je hoeft geen praktijk visitatie te laten doen om getoond te blijven op 'zoek een vaktherapeut".
Waarnaar wordt gekeken bij visitatie:
- Opleidingsniveau
- Praktijkvoering
- Bereikbaarheid
- Praktijkinrichtingseisen
- Patiënten-/cliëntendossier
- Hygiëne
- Tarieven en betalingswijzen
- Privacy en omgang cliënt
- Klacht- en tuchtrechtregeling
- Verzekeringen
- Registratie en AGB-code
Zie ook richtlijnen visitatieprogramma visitatie AVAR visitatieprotocol VVT eisen zorgverzekeraars