Vaktherapeuten

AGB-code nu ook voor vaktherapeuten in loondienst

21 maart 2022

Per 1 januari 2022 is het bekostigingssysteem voor de GGZ en de Forensische Zorg veranderd en heet nu het Zorgprestatiemodel (ZPM). Over wat deze wijzigingen betekenen voor met name vrijgevestigde vaktherapeuten hebben we jullie al eerder geïnformeerd. Inmiddels is ook duidelijk dat vaktherapeuten in loondienst bij een GGZ- of FZ-instelling te maken krijgen met nieuwe regels. Naast wijzigingen in de manier van registreren, is het ook nodig om een AGB-code aan te vragen.

Waarom een AGB-code?

De zorgaanbieder waar je werkzaam bent, beschikt al over een AGB-code. Deze code is een unieke identificatiesleutel om de administratieve processen rondom declaratie en bekostiging van de zorg goed te laten verlopen. Dat geldt zowel voor externe processen tussen zorgaanbieders en verzekeraars, als voor de interne processen. Inmiddels is duidelijk dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ook verwacht dat behandelaren die in loondienst zijn bij een zorgaanbieder ook te identificeren zijn en dat daarom een AGB-registratie verplicht is.

Hoe te registreren?

Om je te kunnen registreren in het AGB-register is het nodig dat je een volledig lidmaatschap hebt bij één van de beroepsverenigingen die bij de FVB zijn aangesloten. Een extra reden dus om lid te worden als je dat nog niet was! Via de website van Vektis.nl of via AGBcode.nl kun je de registratie starten. In het veld waar de zorgsoort gevraagd wordt vul je 90 in en als specialisme 9025 Vaktherapie. Vervolgens krijg je een lijst te zien waar je kunt aanvinken: FVB, je beroepsvereniging en eventueel het register vaktherapie mocht je die ook hebben. Houd voor het invullen je registratienummers (bij FVB en Beroepsvereniging zijn die gelijk) bij de hand.

Vervolgens vul je je personalia in en vul je de AGB-code van de zorgaanbieder waar je werkzaam bent in. Als je het proces goed doorlopen hebt, ontvang je een e-mail met verdere instructies. Je stuurt de aanvraag met bewijsstukken vervolgens op naar Vektis. Houd rekening met een verwerkingstijd van 5-6 weken.

Wat doen wij als FVB?

We zijn nog niet helemaal gelukkig met de indeling van vaktherapie in de lijst van complementaire en aanvullende zorg. Ook zien we te veel keuzemogelijkheden in de lijst aan registraties. Als FVB willen we vaktherapie als reguliere zorg op de kaart zetten en daarvoor helpt het als zoveel mogelijk vaktherapeuten zich bij ons aansluiten.

Vragen?

Heb je naar aanleiding van bovenstaand bericht nog vragen? Mail dan naar de commissie loondienst. loondienst@vaktherapie.nl. We proberen je vraag binnen 3 werkdagen te beantwoorden.