Vaktherapeuten

BTW voor vaktherapeuten ongewijzigd

23 februari 2016

Er leven veel vragen over BTW. Samengevat komt het erop neer dat de situatie voor vaktherapeuten niet is gewijzigd. Hoe zit het?

Als vaktherapeut moet je in principe 21% BTW in rekening brengen als je een factuur opmaakt voor een behandeling. Er zijn een aantal uitzonderingen hierop. Deze uitzonderingen zijn:

  • Als je als vaktherapeut een administratieve vrijstelling hebt aangevraagd bij de belastingdienst in verband met beperkte omzet, hoef je geen BTW te berekenen. Dit is de zogenaamde kleine ondernemersregeling.
  • Je hoeft geen BTW te berekenen als het gaat om geïndiceerde zorg in het kader van de Wet langdurige zorg, AWBZ, Jeugdzorg of WMO (inclusief PGB).
  • Werk je samen met een hoofdbehandelaar, dan bereken je BTW als je een factuur stuurt. Je berekent géén BTW als er direct in het DBC gedeclareerd wordt.

Verder is het Ministerie van Financiën bezig met het bestuderen van de regelgeving voor BTW inzake zorgverleners naar aanleiding van de uitspraak van het Europees Hof. Hiervoor wordt in de 1e helft van 2016 een voorstel verwacht. Onze BTW-adviseur volgt dit en heeft contacten gelegd met de werkgroep die hiermee bezig is. In dit kader staat ook het advies om elk kwartaal bezwaar aan te tekenen, omdat je straks alleen BTW terug kunt claimen over de periode dat je bezwaar aangetekend hebt. Je kunt de belastingdienst wel vragen om het bezwaar over Q1 ook direct te zien als bezwaren voor Q2 t/m Q4, dus voor de rest van het jaar.


De uitspraak van het Europees Hof is absoluut eenduidig ten aanzien van hoofdbehandelaren/BIG-geregistreerden. Als deze complementaire zorg verlenen, dan is de complementaire zorg vrijgesteld van BTW. Dit zijn de berichten die je nu steeds tegenkomt, bijvoorbeeld de BTW-vrijstelling voor orthopedagogen (niet voor alle door hun verstrekte hulpverlening). Voor de overige zorgverleners die geen direct beroep kunnen doen op de uitspraak van het Hof, is het wachten op het voorstel van het Ministerie van Financiën.

Zolang er geen formele vrijstelling is voor vaktherapie, moet BTW in rekening gebracht worden.

Zie ook  BTW