Vaktherapeuten

Cao Jeugdzorg: automatisch verlengd en actieplan.

16 april 2019
De cao Jeugdzorg is automatisch verlengd tot 1 april 2020. De cao had 1 april 2019 als einddatum. Maar omdat de cao niet 3 maanden voor de afloopdatum opgezegd is door één van de partijen, is deze ongewijzigd (conform de betreffende bepaling in de cao) automatisch met één jaar verlengd. De cao is van toepassing op alle werkgevers en werknemers in de sector omdat het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de verlengde cao algemeen verbindend heeft verklaard.

Ondertussen zijn werkgevers en vakbonden in overleg over een nieuwe Cao Jeugdzorg, maar er is nog veel werk aan de winkel. Wanneer het overleg leidt tot een cao-akkoord en een nieuwe cao, dan horen daar ook afspraken bij over een nieuwe looptijd. In de regel sluit die aan bij de vorige cao.


Actieplan

Om het aantrekkelijker te maken om te (blijven) werken in de jeugdzorg, is er door de vakbonden op aangedrongen om tot een actieplan te komen die financiële ruimte creëert. Daarvoor is er een waarschuwingsbrief verzonden aan de werkgevers. Er is immers al een groot personeelstekort in de sector waardoor de werkdruk torenhoog is. De werkomstandigheden moeten worden verbeterd, zodat jeugdzorgprofessionals de zorg kunnen blijven bieden waarvoor ze staan.

Van belang is dat de acties een krachtig signaal zijn naar de politiek en de samenleving. In het belang van alle werknemers in de sector oefenen de vakbonden waar mogelijk hun invloed uit!