Vaktherapeuten

Derde podcast over vaktherapie online: dit keer Suzanne Haeyen, lector bij de HAN en beeldend therapeut bij GGNet: ‘Cognitieve zorg is niet voor iedereen de beste of snelste ingang.'

29 november 2023

Vanaf deze week kun je luisteren naar de derde podcast over vaktherapie. In deze podcastserie gaat Bram Bakker in gesprek met vaktherapeuten om meer te weten te komen over vaktherapie. 

Deze keer is Suzanne Haeyen, lector Vaktherapie bij persoonlijkheidsstoornissen bij de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) en beeldend therapeut bij ggz-organisatie GGNet, te gast. Zij combineert praktijk en onderzoek naar vaktherapie. Suzanne vertelt over het belang van onderzoek en ziet dat vaktherapie heel veel te brengen heeft. Ze zegt hierover: “Soms heeft een cliënt heel veel afstand tot zijn gevoel en andere cliënten worden weer overspoeld door hun emoties. Juist dan kan niet-cognitieve therapie, zoals vaktherapie, een goede ingang zijn. Veel zorg die we in Nederland bieden is cognitief van aard: we zijn gewend om te praten als er problemen zijn. Dit is niet altijd de beste of snelste ingang.”

De podcast kun je hier luisteren.

Luister je liever via Spotify of Apple Podcasts, dan kan dat ook:

Je kunt de komende weken elke week een podcast van ons verwachten. Fijn als je deze binnen jouw netwerk deelt om zo meer bekendheid te geven aan alle disciplines binnen vaktherapie!

In de eerste aflevering was Bram Bakker in gesprek met Martina de Witte. Zij is muziektherapeut en onderzoeker bij de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) en bij de University of Melbourne. In deze podcast vertelt Martina meer over hoe muziektherapie kan helpen bij het reduceren van stress, in het bijzonder bij mensen met een licht verstandelijke beperking of dementie.

In de tweede aflevering was Cees Boerhout te gast, Hij is psychomotorisch therapeut en docent bij hogeschool Windesheim. Cees heeft veel gewerkt met mensen met een eetstoornis. Cees zegt hierover: “Vaak zie je dat cliënten een enorme, destructieve zelfhaat en onderdrukte woede hebben. De aandoening zelf is eigenlijk al een grote destructieve, kracht. De vraag is hoe je deze kracht kunt omzetten naar iets constructiefs.”

Zie ook  Podcast