Vaktherapeuten

Doe je ook mee aan het onderzoek naar flexibele arbeid?

13 november 2017

Samen met cao-partij FBZ hebben we het initiatief genomen onderzoek te doen naar flexibele arbeid in de zorgsector. Aanleiding is dat er steeds vaker signalen komen dat in sommige instellingen nieuwe medewerkers een tijdelijk contract krijgen, waarbij van tevoren al duidelijk is dat dit na twee jaar niet zal worden omgezet in een vast dienstverband. Dit terwijl er wel sprake is van structureel werk. Herken je dit? En wat betekent deze ontwikkeling voor jouw werk en de kwaliteit en continuïteit van zorg? Deze vragen staan centraal in een landelijk onderzoek onder 32.000 medici, paramedici en andere hoogopgeleide zorgprofessionals.
 

Waarom dit onderzoek?

FBZ heeft in tal van cao’s de afspraak gemaakt dat als de werkzaamheden structureel van aard zijn, dat er dan in principe sprake is van een dienstverband voor onbepaalde tijd. Dat is van belang voor het binden van nieuwe medewerkers, in een arbeidsmarkt die in veel sectoren al flink onder druk staat. Daarnaast is rust op de werkvloer van belang voor het bieden van continuïteit en kwaliteit van zorg. Met dit onderzoek willen we een beeld krijgen van flexibel werk en de impact ervan op jouw werk(omstandigheden) en de kwaliteit van zorg. Input op basis van ervaring en inschatting van professionals levert een algemeen beeld op hoe het ervoor staat in de verschillende sectoren.

Uit privacy-oogpunt is deze vragenlijst zo opgesteld, dat het onderzoek uitsluitend resultaten oplevert op sector- en beroepsniveau. Mocht uit het onderzoek blijken dat er in bepaalde sectoren of voor bepaalde beroepsgroepen te vaak tijdelijke contracten worden gegeven, dan treedt FBZ hierover met werkgevers in overleg. Desgewenst kunt je ervoor kiezen om aan het einde van de vragenlijst kenbaar te maken in welke instelling je werkt. Ook met deze gegevens gaan we vertrouwelijk om, ze zijn nooit naar jou persoonlijk te herleiden. Deze optie is bedoeld om aanvullend inzicht te geven of zich specifieke problemen voordoen bij bepaalde instellingen.


Doe je ook mee met dit onderzoek?

Om te weten hoe groot dit probleem is, vragen we je de vragenlijst  uiterlijk 20 november 2017 in te vullen. Het kost ongeveer een kwartier van je tijd. Meewerken aan dit onderzoek is vrijwillig en gebeurt volstrekt anoniem. Het onderzoek wordt uitgevoerd door CAOP, kennis- en dienstencentrum op het gebied van arbeidszaken. Kijk op www.fbz.nl voor meer informatie.

Zie ook  onderzoek FBZ flexibele arbeid tijdelijke contracten