Vaktherapeuten

FVB op pad: Open MIND Festival inspireren, prikkelen en (h)erkennen

23 november 2017

Even voorstellen ik ben Esmee Hoff, studeer communicatiemanagement en ik loop stage op de communicatie bij FVB.  Ik heb gisteren namens FVB het Open MIND Festival bezocht in de Prodentfabriek in Amersfoort. Het festival belooft dat ik alles over 'mind' zal vinden. Heb ik dat ook gevonden? 

Voor meer openheid

Een festival is voor mij bekende artiesten, goede muziek in een ontspannen sfeer. De manier om even uit de dagelijkse sleur te ontvluchten. Het Open MIND Festival, georganiseerd door stichting MIND, is anders dan andere festivals. Het is een festival speciaal voor mensen met psychische problemen en voor mensen die zich hierbij betrokken voelen. Het doel is inspireren, prikkelen en (h)erkennen.

Delen van ervaringen

Als ik het grote terrein oploop krijg ik een goed gevoel. Een fijne ongedwongen sfeer en de vuurkorf voor de open MIND-markt oogt knus. Als ik de fabriekshal in loop kan ik gelijk aanschuiven voor een gratis broodje en thee. Ik ga zitten op een van de lange banken en meng me tussen de bezoekers. ‘Ik ben al een paar keer opgenomen en kom hier om anderen te ontmoeten’ vertelt een vrouw die hier met haar zus is. Ze zegt dat ze zich op haar plek voelt en blij is met het festival.

Inspirerende tipi-talks

Ik zit in een van de vijf intieme tipi’s om te luisteren naar het verhaal van topschaatser Stefan Groothuis over het herstel van zijn depressie. Mijn buurman naast me vertelt ‘wij zijn hier omdat ik ook wel last heb van sombere periodes’. Niet alleen het verhaal van Stefan is inspirerend, ook de openhartige vragen van bezoekers. Hierna ga ik het terrein verder verkennen en blijf ik luisteren bij het grote podium waar Heleen van Royen vertelt over de film met haar moeder met Alzheimer.

Hoe vond ik het Open MIND Festival?

Het festival gaat over zware onderwerpen, maar zwaar voelt het festival niet. Ik ben door het Open MIND Festival geïnspireerd en positief geprikkeld. Verder merkte ik aan de reacties van de bezoekers hoe fijn ze het vinden om herkenbaarheid te vinden. Velen zoeken ook naar een behandelvorm die bij hen past, het festival is ook een mooie plek om hier verhalen over te horen.

De FVB is enthousiast. Dus: volgend jaar een workshop vaktherapie:dans, beeldend, spel, muziek, beweging of drama?  

 

Wat is MIND?

MIND is een stichting die psychische problemen wil voorkomen en mensen die hiermee te maken hebben ondersteunen. Het is een initiatief van Fonds Psychische Gezondheid/Korrelatie en het Landelijk Platform GGz. MIND voert actie voor meer aandacht voor psychische problemen in de politiek en voor meer begrip in de maatschappij.

Meer informatie over MIND? bezoek www.wijzijnmind.nl

Geschreven door Esmee Hoff, stagiaire communicatie FVB

 

Zie ook  psychische problemen stichting MIND Open MIND festival festival FVB op pad