Vaktherapeuten

GGZ Nederland pleit voor toezicht op gemeenten voor jeugd-ggz en tarieven, aanbestedingen en zorgplicht

28 november 2017

In de jeugd-ggz werken professionals hard om de juiste zorg te leveren aan kinderen die voor hun psychische problemen specialistische zorg nodig hebben. Gemeenten bieden structureel een te laag tarief voor deze zorg. Om uit deze strijd te komen, is er onafhankelijk toezicht nodig. Dat zegt Veronique Esman, directeur GGZ Nederland, in Trouw.

Onlangs heeft de rechter de gemeente Tilburg op de vingers getikt om de tarieven jeugd-ggz. Zorgaanbieders GGZ-Breburg en Reinier van Arkel spanden een kort geding aan voor betere tarieven. GGZ Nederland is blij met de uitspraak: eindelijk erkenning dat de tarieven in de jeugd-ggz te laag zijn. Tegelijkertijd betreurt de branchevereniging het dat er procedures nodig zijn om faire tarieven te krijgen. Rechtszaken kosten veel geld en verstoren de relatie tussen de gemeente en zorgaanbieder. Dat kan en moet anders.

GGZ Nederland pleit voor een onafhankelijke ’marktmeester’ die toeziet of de gemeente haar zorgplicht nakomt en adviseert bij conflicten over de tarieven en aanbestedingen. En, heel belangrijk, bevoegd is om in te grijpen. 

Lees hier verder. 

Zie ook  GGZ Nederland tarieven toezicht