Vaktherapeuten

Herziening Beroepscompetentieprofiel Vaktherapie en Landelijk Domeinprofiel Vaktherapie

27 november 2023

Zowel het Landelijk Domeinprofiel (LDP) Vaktherapie (laatste uitgave is van 2016) als het Beroepscompetentieprofiel (BCP) Vaktherapie (laatste uitgave is van 2020) zijn aan herziening toe. Ook de verplaatsing van de hbo-bacheloropleidingen Vaktherapie van het onderwijsdomein 'sociale studies' naar het domein 'gezondheid' vraagt om inhoudelijke aanpassingen.

Naast de bacheloropleidingen Vaktherapie doen ook de bachelors Speltherapie (Christelijke Hogeschool Ede, start in 2025), Muziektherapie (ArtEZ) en PMT (Windesheim) mee aan de update van het Landelijk Domeinprofiel Vaktherapie. Omdat dit sterk geënt is op het Beroepscompetentieprofiel Vaktherapie hebben we ervoor gekozen om beide te herzien in parallel verlopende projecten van de opleidingen en de FVB. Dit gezamenlijke proces van de herzieningen verloopt projectmatig gezien in een zandlopermodel: opleidingen en FVB hebben in het tijdpad afwisselend eigen projectwerk en gezamenlijke afstemmingsmomenten.
 

Belang van Landelijk Domeinprofiel en Beroepscompetentieprofiel

Een LDP en BCP die beiden een breed draagvlak binnen onderwijs en het werkveld hebben én waarin inhoudelijk de impact van domeinverplaatsing en de impact van de actuele ontwikkelingen en transities in het zorglandschap zijn meegenomen, zijn van grote waarde voor de erkenning van de (opleidings- en beroeps)competenties. En daarmee ook voor de kwaliteit van de beroepsuitoefening van (toekomstige) vaktherapeuten. De cliënt verdient de beste zorg, gevoed vanuit het beste onderwijs.
 

Projectambities 

  1. Opleveren van een BCP  en een LDP die een sterk en breed draagvlak hebben binnen onderwijs en FVB/ beroepsverenigingen/ werkveld. 
  2. Een korter/ingedikt BCP en LDP
  3. Eind 2024 zijn zowel BCP als LDP herschreven. 
     

Projectstructuur 

Zowel bij de herziening van het BCP als bij de herziening van het LDP werken we met een projectgroep en een stuurgroep. 

De projectgroep BCP bestaat uit acht leden: vanuit elke vaktherapeutische discipline één afgevaardigde en de projectleider (Martin Hoogvliet, beleidsadviseur bij de FVB). Deze projectgroep heeft als taak om de inhoud te verzamelen die nodig is voor het herschrijven van het BCP. Ook zal de projectgroep in samenspraak met de auteur meebepalen wat de nieuwe tekst gaat worden. 

De stuurgroep BCP bestaat uit in totaal vijf leden gedelegeerd vanuit het Algemeen Bestuur van de FVB. Deze stuurgroep geeft feedback en beoordeelt de voortgang en opbrengsten van het project en heeft beslisbevoegdheid om het proces bij te sturen. 
 

Projectinrichting 

Enquête stakeholders 

Het proces is inmiddels gestart met het uitzetten van een brede enquête onder stakeholders van beide partijen, om zo hun input op te halen. Input die van belang is in een (snel) veranderend zorglandschap/de dynamiek van transities in de zorg.  
 

Versnellingskamers 

De volgende stap is het inzetten van versnellingskamers. Dit wordt uitgevoerd door Bureau Spilter. Zij zijn gespecialiseerd in het faciliteren van processen van consensus making en hanteren onder andere de methodiek ‘Versnellingskamer’ (https://spilter.nl/versnellingskamer/).

Deelnemers aan deze werksessies/bijeenkomsten van Spilter zijn de leden van de projectgroepen van zowel opleidingen als de FVB, zodat er sprake zal zijn van het creëren van een gezamenlijk draagvlak. Er zijn twee rondes versnellingskamers gepland (één in december 2023 en één in januari 2024). In de methodiek van de versnellingskamer nemen we de uitkomsten van de stakeholdersenquêtes vanzelfsprekend mee. 
 

Vervolg

Na deze groepsbijeenkomsten/versnellingskamers van Spilter zullen de projectgroep LDP en de projectgroep BCP afzonderlijk de uitkomsten van de versnellingskamers verwerken in hun eigen schrijfprocessen. We organiseren momenten van afstemming voor LDP en BCP tijdens de beide schrijfprocessen. De exacte planning hiervoor werken we op dit moment nog verder uit. 

Uiteindelijk worden eind 2024 een herzien LDP en een herzien BCP opgeleverd. Het streven is de definitieve versie van het nieuwe BCP vast te stellen in de AV van de FVB van december 2024.

 

 

Zie ook  Beroepscompetentieprofiel Landelijk domeinprofiel hbo-bacheloropleidingen BCP LDP