Vaktherapeuten

Hou ons op de hoogte over het Zorgprestatiemodel!

07 juli 2022

Het Zorgprestatiemodel (ZPM) is dit jaar ingevoerd. Veel vaktherapeuten in forensische en ggz-instellingen hebben hier al ervaring mee opgedaan. We blijven als FVB de ontwikkelingen rond het Zorgprestatiemodel in de gaten houden in jullie belang. Maar we zijn ook afhankelijk van jullie signalen vanuit de instellingen. En ook zijn we zeer geïnteresseerd hoe het zit met de tarieven bij de vrijgevestigde vaktherapeuten. Op dit moment merken we dat het stilte voor de storm is omdat veel declaraties nog niet verwerkt zijn, maar dat kan na de zomer weer anders worden.

Vragen:

Graag willen we van jullie het volgende weten:

Voor vaktherapeuten in loondienst:

Leidt ZPM tot minder administratieve rompslomp in je werk, zoals bedoeld?
Is de indirecte tijd bij individuele of groepsessies voldoende voor jullie voorbereidingen en verslaglegging?
Leidt ZPM tot minder uren in voor vaktherapeuten in de GGZ en Forensische instellingen?
Is in de klinische verblijfprestatie vaktherapie in de instellingen nog voldoende zichtbaar, of is er sprake van verdringing door andere disciplines.

Voor vrijgevestigde vaktherapeuten of zzp’ers:

Leidt ZPM tot lagere tarieven of minder omzet in de GGZ?
Zijn er goede afspraken te maken met de hoofdbehandelaar of opdrachtgever over hoe er gedeclareerd wordt?

Via diverse kanalen informatie opvragen

Het is mooi maar vooral in jullie belang als je actief naar informatie op zoek gaat. Dat kan in instellingen via gesprekken met leidinggevende, stafoverleg of MDO, OR of controller. Ook kunnen vrijgevestigde vaktherapeuten actief signalen ophalen bij de opdrachtgevers als tarieven lager zijn of dit jaar minder omzet gedraaid wordt. Ook zijn we zeer geïnteresseerd in hoe verzekeraars op declaraties reageren. En of de AGB-code snel verleend wordt, als deze nodig is.

Vervolg

We gaan aan de slag met jullie concrete signalen. Op basis van reacties en vervolggesprekken zetten we in het najaar weer een enquête uit onder alle vaktherapeuten over het Zorgprestatiemodel. We hopen weer op een goede respons. Voor reacties: loondienst@vaktherapie.nl