Vaktherapeuten

Interview | FVB-congres: wie bepaalt de inhoud?

02 september 2024

Het FVB-congres op 22 maart 2025 staat in de steigers. Wie organiseren het congres eigenlijk? En hoe maken zij het programma aantrekkelijk voor vaktherapeuten van álle disciplines? Voorzitter van de congrescommissie Nathalie Jans vertelt enthousiast.

Nathalie is psychomotorisch therapeut. In haar dagelijks leven doet ze onderzoek naar Virtual Reality in vaktherapie en Peuter PMT voor peuters met verhoogde emotieregulatieproblemen. 

Wie organiseren het FVB-congres?

“De congrescommissie zorgt er samen met het FVB-bureau voor dat het FVB-congres 22 maart 2025 in Amersfoort perfect wordt! Samen organiseren we het hele congres, van voor tot achter. De congrescommissie is speciaal verantwoordelijk voor de inhoud van de dag.”

Hoe zorgt de congrescommissie ervoor dat elke discipline zich herkent in het programma?

“Van iedere vaktherapeutische discipline zit er een afgevaardigde in de commissie. Die is er verantwoordelijk voor dat zijn of haar discipline naar voren komt. Diegene heeft ook contact met de kennisinnovator van de beroepsvereniging om eventuele behoeftes vanuit de vereniging mee te nemen binnen de commissie.”
 

“Van iedere vaktherapeutische discipline zit er een afgevaardigde in de commissie”

“Wat we ook graag willen doen, is twee disciplines combineren in een workshop. Bijvoorbeeld een danstherapeut die samen met een dramatherapeut iets organiseert rondom een thema. Dus een insteek vanuit beide disciplines.”

Wat vind je leuk aan het organiseren van het FVB-congres?

“Ik ben ook betrokken geweest bij het NVPMT-congres. Daar zijn dan alleen PMT’ers bij elkaar. Dezelfde onderwerpen komen vaak naar voren. Bij het FVB-congres leer je ook hoe het bij andere vaktherapeuten werkt, je leert andere vaktherapeuten kennen en ook wat essentieel is in hun vak en wat er bij hen speelt.

Dat is belangrijk. Zo blijf je niet vanuit je eigen vaktherapeutische discipline kijken. Je kijkt verder dan, in mijn geval, alleen PMT of zelfs verder dan alleen vaktherapie. Het was voor mij een mooie eyeopener. Ik dacht: hier kan ik ook eens vanuit een nieuw thema leren."

Je bent nu voorzitter van de commissie, wat zijn jouw taken?

“Ik was eerst een aantal jaren commissielid als vertegenwoordiger van de PMT’ers. Toen ging Martin, de voormalig voorzitter, weg. Hij vroeg mij of ik zijn rol als voorzitter zou willen vervullen. Ik houd wel van een nieuwe uitdaging. Ik heb even nagedacht en toen ja gezegd.

“Als voorzitter is mijn rol neutraal”

Als voorzitter is mijn rol juist neutraal. Ik ben er verantwoordelijk voor dat het aanbod evenredig verdeeld is. Dus dat niet alleen PMT-dingen op het programma staan. Als er bijvoorbeeld weinig dans is, zorg ik ervoor dat er meer dans in het programma komt. 

Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor de dagvoorzitter en de keynote speaker. Uiteraard overleg ik hierover met de congrescommissie. De congrescommissieleden benaderen op hun beurt alle workshopgevers. Het is wel mijn taak overzicht te houden. En ik let erop dat iedere taak uitgevoerd wordt, met plezier!”

Hoe is de congrescommissie van start gegaan?

“We hebben een algemeen thema. Voor dit congres is het thema Veerkracht. Als commissie gingen we eerst sparren over dit onderwerp. Dat ging heel soepel. We waren het er snel over eens wat we allemaal wel en niet wilden. We hebben eerder dan verwacht allerlei concrete ideeën verzameld. Zo concreet dat we heel binnenkort al knopen kunnen doorhakken en mensen gaan benaderen om workshops te geven. 

Je noemt net het thema: Veerkracht. Kun je kort vertellen wat dit thema voor vaktherapeuten inhoudt?

“Het is meerledig. Enerzijds probeer je de veerkrachtigheid van je cliënt middels vaktherapie aan te wakkeren.
Daarnaast moet je als vaktherapeut zelf continue veerkrachtig zijn. Als je een nieuwe cliënt hebt waar het even niet mee gaat of als je jezelf afvraagt wat je moet doen… 

Thema congres 2025: Veerkracht

Het congresthema voor 2025 is: Veerkracht

Ook speelt veerkracht een rol als het gaat om positionering. De beleidsmedewerkers van de FVB zijn daar hard mee bezig, maar je moet er zelf als vaktherapeut ook veerkracht voor hebben. Het is gewoon een bittere pil om onszelf te positioneren als vaktherapeut.

En dan is er nog het stukje onderzoek. We willen heel graag veel doen op dit vlak, en er lopen nu onderzoeken. Het gaat alleen niet hard genoeg. Hoe kun je daar dan toch veerkrachtig in blijven? 

Kortom: het gaat erom dat we onszelf toch op de kaart blijven zetten, er continu mee bezig blijven. En als het even niet gaat, hoe kunnen we er dan samen voor zorgen dat wij en het goede dat we doen gezien worden? Daar heb je veel energie voor nodig; dus veerkracht! En dat willen we de vaktherapeuten op deze congresdag meegeven.”

Waarom wil je als vaktherapeut naar het congres gaan?

“Om breder te kijken dan je eigen discipline. Binnen je eigen vaktherapeutische discipline gebeuren geweldige dingen, maar daarbuiten kun je ook heel veel leren. Op het congres kijk je dus verder dan je eigen discipline. Juist door deze mix kun je je eigen veerkracht als vaktherapeut verbeteren. Het congres is ook altijd een grote reünie, dus contact maken en netwerken hoort er zeker bij!

“Buiten je eigen discipline kun je ook veel leren!”


Het congres zal je inspireren en prikkelen. Het is praktijkgericht en je zult nieuwe kennis opdoen, zodat je up-to-date blijft. Het wordt een zeer divers programma!”

~  ~  ~

De datum van het congres is bekend! Je kunt zaterdag 22 maart 2025 alvast in je agenda zetten. We kijken samen uit naar een aanmoedigende dag. Houd de website, de nieuwsbrief en onze sociale media in de gaten voor de start van de inschrijvingen!

Zie ook  FVB-congres congres Congrescommissie