Kijkje in de keuken van... Ingrid Wiechers, directeur van Vaktherapie Nederland

23 januari 2025

 

"Ik geloof dat vaktherapie een oplossing is voor het mentale gezondheidsvraagstuk in Nederland."

 

Vaktherapie Nederland: wat is dat nu eigenlijk? Wie werken er? En wat doen ze voor jou als lid? Elke maand geven we een kijkje in de keuken van Vaktherapie Nederland. Deze maand nemen we een kijkje in de keuken van Ingrid Wiechers, sinds 1 januari 2023 directeur ('en vooral collega!') van team Vaktherapie Nederland.

Kende je vaktherapie of heb je hier ervaring mee zelf of iemand in jouw omgeving?
Jazeker!  Mijn zoon heeft sinds zijn 4e  jaar refractaire (ook wel moeilijk behandelbare epilepsie genoemd) epilepsie. Hij heeft o.a. door vaktherapie heel veel ontwikkeld, vaktherapie heeft vooral bijgedragen in het leren rekenen en aan zijn positievere zelfbeeld. Ook verbindingen in zijn hersenen (links/rechts) heeft hij kunnen ontwikkelen d.m.v. vaktherapie. Hij noemt het zelf :“Ik heb op een andere manier mogen leren, ik mocht op mijn eigen manier leren en ontwikkelen”. Vaktherapie heeft hem en ons als gezin veel gebracht.

Waar ben jij vandaag jouw werkdag mee begonnen?
Om 6 uur vanmorgen begon ik met mijn mail, planning van deze week en doelen van deze week. Voorbereiding werkgroep Zorg Instituut en weekstart met het team en het doorlezen van een aantal CV’s voor de openstaande vacature. Vervolgens een lekkere wandeling buiten en dan op weg naar ons fijne kantoor in het “Huis voor de Gezondheid” in Amersfoort om te  beginnen met mijn meetings van de dag. 

Wat heb je deze week op de planning staan? 
Deze week heb ik diverse sollicitatiegesprekken gepland staan, verder een overleg met de penningmeesters en voorzitters over de begroting en de projectvoorstellen. 
Belangrijk onderwerp verder is deze week de inkoop van Vaktherapie in de omgeving Apeldoorn. We willen ons sterk maken dat de jeugdhulp blijft bestaan als losstaande behandeling.  
We staan voor keuzevrijheid voor ouders en kinderen. Met een toereikend aanbod van vaktherapie, dichtbij huis en verankerd in het lokale netwerk van ouders en kinderen. Dit sluit aan bij onze missie: Vaktherapie is beschikbaar en toegankelijk voor iedereen in Nederland.
Verder staat er deze week nog een communicatie-overleg gepland, ga ik de AB-vergadering van februari voorbereiden en de lijst van speciale genodigden voor het congres opstellen met mijn collega’s. Kortom een gevarieerde week met iedere dag weer de focus op de stevige positie en brede toegankelijkheid van vaktherapie als ervaringsgerichte behandeling. 
 

Wat zijn in jouw werk de belangrijkste dingen die je doet voor de leden?
Ik denk vooral het omvormen van de organisatie. We zitten in een transitie: we zijn van oorsprong een federatie, dienstverlenend richting de leden. Zonder dat los te laten bewegen we ons nu naar een organisatie gedreven door een doel: “Vaktherapie is in 2030 als ervaringsgerichte behandeling structureel onderdeel van het reguliere zorgaanbod”. Hierbij ligt de focus op de client. Samen bouwen we aan een nieuwe vorm van verenigen. We werken aan het toegankelijk maken van vaktherapie voor iedereen. We willen een bruisend netwerk zijn waarin we een gezamenlijk doel nastreven, maar wel met behoud van een ieders identiteit. Als Vaktherapie Nederland zijn we het netwerk dat zich inzet voor bewezen, erkende en bekende vaktherapie.

Wat maakt jouw werk zo leuk?
In de zorg zijn altijd veel partijen en groepen om rekening mee te houden. Dat is bij vaktherapie niet anders. Ik zie mezelf als een inspirerende spelverdeler, als een spin in het web van onder andere cliënten, verwijzers, stakeholders, vaktherapeuten, collega’s en bestuur. Daar krijg ik energie van! Dat iedereen de waarde van vaktherapie in gaat zien en vaktherapie op die manier uiteindelijk toegankelijk wordt voor iedereen die er baat bij kan hebben, vind ik de mooiste uitdaging die er is. 


Hoe kijk je naar de toekomst van vaktherapie? 
In deze tijd, waarin al gauw geroepen wordt  dat ‘iedereen zich tegenwoordig therapeut kan noemen’ is het belangrijk dat we de kwaliteit van vaktherapie bewaken én laten zien. Door bijvoorbeeld het Kwaliteitsregister vaktherapie, verplichte visitatie voor vrijgevestigde vaktherapeuten en natuurlijk het stimuleren van onderzoek en het kenbaar maken van de resultaten daarvan. Ik ben er ook van overtuigd dat vaktherapie op veel andere gebieden van belang kan zijn zoals op scholen, bij arbodiensten en binnen ziekenhuizen, denk bijvoorbeeld aan oncologie.

Wat wens je leden toe? Wat hoop je voor de komende jaren?
Ik geloof dat vaktherapie een oplossing is voor het mentale gezondheidsvraagstuk in Nederland. Op z’n minst voor een deel daarvan. Ik hoop voor iedereen, zowel voor de cliënten als voor de leden dat vaktherapie de erkenning krijgt die het verdient.  Dat kunnen we natuurlijk niet alleen, maar doen we samen met onze leden en vele vrijwilligers, mensen vanuit de praktijk die in allerlei werkgroepen en commissies hard aan de slag zijn met het ontwikkelen van ons mooie vak.

Zie ook  Vaktherapie Nederland