Vaktherapeuten

Kun je jouw locatie niet gebruiken vanwege de corona-maatregelen? Check dan of deze niet toch open mag voor het verlenen van zorg.

12 januari 2021

Veel gemeentelijke voorzieningen zijn vanwege de coronamaatregelen gesloten. Vaktherapeuten die in gymzalen en andere gemeentelijke voorzieningen hun zorg verlenen, kunnen dit daarom niet meer doen.

In sommige gevallen zijn buurthuizen opengesteld om mensen op te vangen die met psychische problemen of ernstige eenzaamheid kampen. Als FVB hebben we bij het Ministerie van VWS aangegeven dat het dan ook logisch is dat vaktherapeuten zorg kunnen blijven bieden aan hun cliënten in bijvoorbeeld gymzalen. Het Ministerie van VWS heeft ons argument opgepakt en is tot de volgende uitspraak gekomen: “Een gymzaal mag in beginsel niet voor het publiek worden opengesteld. Als de gymzaal echter wordt gebruikt als zorglocatie, zoals gedefinieerd in artikel 58a, eerste lid, van de Wet publieke gezondheid, waarbij bepalend is dat het gaat om het verlenen van zorg als bedoeld in de daar genoemde wetten (onder andere Wkkgz en Wmo) dan mag de gymzaal op dat moment voor dat doel worden gebruikt.”

Gebruik je geen gymzaal, maar is jouw situatie vergelijkbaar, neem dan contact op met je gemeente. In het verlengde van deze uitspraak is het mogelijk om voor het verlenen van zorg een uitzondering te maken.

Zie ook  coronavirus coronacrisis locatie