Vaktherapeuten

Onderzoek: 17 procent verzekerden verbruikt 80 procent van de zorgkosten

19 december 2017

Een relatief kleine groep Nederlanders is verantwoordelijk voor het merendeel van de zorgkosten. Ook zijn er grote verschillen per regio, van minder dan 2000 euro in het westen en midden van het land tot meer dan 3000 in de grensgebieden. Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut Vektis Intelligence. Een kaart van Nederland laat zien waar de meeste en de minste zorg wordt verbruikt. Aan de randen van Nederland is de zorgconsumptie groot. Dit geldt bijvoorbeeld voor Oost-Groningen, Zuid-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen. In het westen en midden van het land is de zorgconsumptie aanzienlijk lager, vooral buiten de grote steden.

Gemiddeld diende Nederlandse verzekerden in 2016 een bedrag van 2406 euro aan rekeningen in bij hun verzekeraar, zo blijkt uit de cijfers van Vektis. Dit bedrag is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. In 2014 ging het nog om 2186 euro per verzekerde.

Uit de cijfers wordt ook duidelijk dat een kleine groep Nederlanders een groot deel van de zorg gebruikt. 17 procent van de Nederlanders die een zorgverzekering hebben afgesloten, was vorig jaar goed voor 80 procent van de zorgkosten uit de Zorgverzekeringwet.

Het volledige artikel kun je hier lezen. 

Zie ook  zorgverzekering Vektis zorgkosten