Vaktherapeuten

Onze 5e podcast is te beluisteren met dit keer Suzan Bik, PMKT-er: ‘Ervaringen vormen ons brein, niet alleen negatieve, maar ook positieve ervaringen die je bij vaktherapie kunt opdoen.’

13 december 2023

Vanaf nu kun je luisteren naar de vijfde podcast uit onze achtdelige serie. In elke aflevering gaat Bram Bakker in gesprek met een vaktherapeut om meer te weten te komen over vaktherapie. Dit keer heeft hij Suzan Bik te gast. Zij is PMKT-er en heeft een eigen praktijk. Ze ziet in haar praktijk kinderen bij wie de ontwikkeling stagneert. Ervaringen vormen ons brein, zowel negatieve ervaringen die sommige kinderen al op jonge leeftijd opdoen, als positieve ervaringen die het kind bij vaktherapie kan opdoen. Als PMKT-er is ze gespecialiseerd in lichaamstaal en stemt ze haar behandeling af op het kind. Suzan zegt hierover: “Als de ziel zwijgt, dan gaat het lichaam spreken. Als PMKT-er kan ik de ontwikkeling van het kind weer op gang brengen. Uiteindelijk gaat het erom dat het gezin zo snel mogelijk weer verder kan en dat opvoeden weer leuk is. Het fundament wordt verstevigd en de veerkracht van het kind groeit.”

Je kunt de podcast met Suzan hier luisteren.

De podcast zijn ook te vinden op Spotify of Apple Podcasts:

Podcasts Vaktherapie via Podcasts on Spotify

Podcasts Vaktherapie via Apple Podcasts

Dit is de vijfde podcast uit deze serie. Je kunt de komende weken elke week een podcast van ons verwachten. Fijn als je deze binnen jouw netwerk deelt om zo meer bekendheid te geven aan alle disciplines binnen vaktherapie!

In de eerste aflevering was Bram Bakker in gesprek met Martina de Witte. Zij is muziektherapeut en onderzoeker bij de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) en bij de University of Melbourne. In deze podcast vertelt Martina meer over hoe muziektherapie kan helpen bij het reduceren van stress, in het bijzonder bij mensen met een licht verstandelijke beperking of dementie.

In de tweede aflevering was Cees Boerhout te gast, Hij is psychomotorisch therapeut en docent bij hogeschool Windesheim. Cees heeft veel gewerkt met mensen met een eetstoornis. Cees zegt hierover: “Vaak zie je dat cliënten een enorme, destructieve zelfhaat en onderdrukte woede hebben. De aandoening zelf is eigenlijk al een grote destructieve, kracht. De vraag is hoe je deze kracht kunt omzetten naar iets constructiefs.”

In de derde aflevering ging Bram Bakker in gesprek met Suzanne Haeyen. Zij is lector Vaktherapie bij persoonlijkheidsstoornissen bij de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) en beeldend therapeut bij ggz-organisatie GGNet, te gast. Zij combineert praktijk en onderzoek naar vaktherapie. Ze vertelt: “Soms heeft een cliënt heel veel afstand tot zijn gevoel en andere cliënten worden weer overspoeld door hun emoties. Juist dan kan vaktherapie een goede ingang zijn. Veel zorg die we in Nederland bieden is cognitief van aard: we zijn gewend om te praten als er problemen zijn. Dit is niet altijd de beste of snelste ingang.”

In de vierde aflevering heeft Bram Bakker Tineke Brug te gast. Zij is speltherapeut en bestuurder van een specialistische jeugdhulporganisatie in Brabant. Als speltherapeut helpt ze kinderen met gedragsproblemen zoals het omgaan met emoties, overmatige aanpassing of een problematisch zelfbeeld. Een kind kan vaak nog geen woorden geven aan wat er speelt, maar kan dit via zijn spel wel laten zien: spel is de taal van het kind. 

 

 

Zie ook  Podcast