Vaktherapeuten

Oproep Tijdschrift Voor Vaktherapie themanummer 2023 'Vaktherapie in relatie- en systeemtherapie'

05 april 2023

Elk jaar heeft de vierde editie van het Tijdschrift voor Vaktherapie een thema. Dit jaar is het thema 'Vaktherapie in relatie- en systeemtherapie'. Het gaat hierbij om vaktherapie en systemisch werken in de meest brede zin van het woord. Bijvoorbeeld vaktherapie en relatietherapie of vaktherapie en seksualiteit vallen ook binnen het thema.
Heb jij ervaring met relatie- en/of systeemtherapie? Heb je een methode ontwikkeld of films-/boekentips om te delen? Alle bijdragen zijn van harte welkom! Een bijdrage kan in de vorm van een onderzoeksartikel, een ervaringsverhaal, een column of anders. Heb je een idee voor een onderwerp of bijdrage? Mail naar tijdschrift@vaktherapie.nl en kijk op deze pagina voor de richtlijnen.

Vaktherapie en relatie-systeemtherapie

Mensen zijn relationele netwerken. Relaties maken deel uit van wie we zijn, wie ik ben, wie jij bent. “Ik ben omdat wij zijn”, zei Nelson Mandela treffend. Er is altijd een verlangen in ons aanwezig naar verbinding. En als er in die verbinding met een dierbare pijn ontstaat, heeft dit gevolgen voor ons psychisch welzijn.
Problematiek in hechtingsrelaties komt op alle leeftijden voor. Uitsluitend het symptoomgedrag classificeren en hier een (vak)therapie op inzetten, gaat voorbij aan de context en betekenis van het probleem in het relationeel netwerk waar de cliënt deel van uit maakt. Zowel in de jeugdzorg als binnen relatietherapie is het werken met het landschap van de relatie(s) een gegeven. Als ontdekkingsreizigers gaan therapeut en cliënt op zoek naar de betekenis van alles wat in dit landschap aanwezig is. De symptomen krijgen een plaats en nieuwe verbindingswegen worden aangelegd.
Meer en meer vaktherapeuten vinden een weg om vanuit hun vaktherapeutische expertise een brug te bouwen met relationele netwerken. En gaan daarin niet voorbij aan het systemisch denken als uitgangspunt. Het themanummer van dit jaar (2023) zal gaan over vaktherapie en systemisch werken in de meest brede zin van het woord. Denk daarbij dus ook aan vaktherapie en relatietherapie/seksualiteit

Wil je een bijdrage leveren?

Heb jij ervaring met deze manier van werken? Heb je een methode ontwikkeld die interessant is om te delen? Heb je film- of boekentips over vaktherapie en relatie/systeemtherapie? Werk mee aan het themanummer. Je ideeën zijn van harte welkom. Mail naar tijdschrift@vaktherapie.nl en kijk op deze pagina voor de richtlijnen.

Zie ook  Tijdschrift voor vaktherapie themanummer TVV