Vaktherapeuten

Regiobijeenkomsten van dit voorjaar en het FVB-meerjarenbeleidsplan 2021-2025

28 juli 2020

Als FVB werken we met meerjarenbeleidsplannen voor periodes van 5 jaar. Het huidige meerjarenbeleidsplan loopt van 2016 tot en met dit jaar. We zijn inmiddels begonnen met het opstellen van het meerjarenbeleidsplan voor 2021 tot 2025. Hiervoor hebben we begin dit jaar gekeken wat onze strategische sterktes en zwaktes zijn en welke strategische uitdagingen we zien voor de komende jaren. De belangrijkste punten hebben we in een praatplaat samengevat. Dit is in een themabijeenkomst met de 7 aangesloten beroepsverenigingen verder aangescherpt.

Vervolgens hebben we dit jaar regiobijeenkomsten georganiseerd waarvoor we jou als vaktherapeut hebben uitgenodigd om mee te denken en te praten. Na twee bijeenkomsten (in Rotterdam en in Arnhem) kwam corona. We hebben toen moeten besluiten om de overige regiobijeenkomsten af te zeggen. Uiteindelijk hebben we nog wel twee online bijeenkomsten georganiseerd met de deelnemers van de gecancelde bijeenkomsten. Tot slot hebben we onze Cliënten Adviesraad om input gevraagd.

Met al deze input zijn we aan de slag gegaan. De keuzes die we hadden gemaakt, worden door de leden gedeeld. Ook kregen we veel suggesties voor de concrete uitwerking. Met al deze input in onze achterzak hebben we uiteindelijk een opzet gemaakt voor het meerjarenbeleidsplan. Het doel is uiteindelijk dat vaktherapie als generalistische en specialistische psychische/psychosociale zorg structureel deel uitmaakt van het reguliere zorgaanbod in Nederland en voor iedereen toegankelijk is. Afgeleid hiervan zijn er een aantal zaken waar we ons op richten die we als volgt hebben samengevat:

  • Vaktherapie is erkend
  • Vaktherapie is bekend
  • Vaktherapie is bewezen
  • Financiering van vaktherapie
  • Stevige FVB
  • Stevige vaktherapeuten die een goede lobbyist en ambassadeur voor vaktherapie zijn

We willen stevig staan voor vaktherapie en opvallen. Vandaar dat we dit meerjarenbeleidsplan de leus ‘Staan en opvallen’ hebben meegegeven.

Bovenstaande punten hebben we meer concreet uitgewerkt, bijvoorbeeld in een stevige positie bij stakeholders, bekendheid van vaktherapie bij de opleidingen van toekomstige verwijzers, de opgave om een strategische keuze te maken als het gaat om de financiering van vaktherapie, workshops voor vaktherapeuten in het kader van professionalisering en campagnes om vaktherapie meer bekendheid te geven bij verschillende doelgroepen. In september komt het meerjarenbeleidsplan aan de orde in de vergadering van het Algemeen Bestuur van de FVB. In de Algemene Ledenvergadering in december hopen we het te kunnen vaststellen.

Wat ons betreft is het voor herhaling vatbaar om op deze manier het meerjareneleidsplan op te stellen. Iedereen die heeft meegedacht en input heeft gegeven: nogmaals hartelijk dank hiervoor!

Zie ook  regiobijeenkomsten meerjarenbeleidsplan