Vaktherapeuten

Update directe toegankelijkheid Register Vaktherapie (2025)

27 mei 2024

Per 1 januari 2025 zal het Register Vaktherapie direct toegankelijk worden. Dit betekent dat je per 1 januari 2025 geen lid hoeft te zijn van één van de beroepsverenigingen binnen de FVB om ingeschreven te zijn in het Register Vaktherapie (zie ons eerdere nieuwsbericht). Graag geven we een tussentijdse update hierover.

Als update zijn er de volgende drie bestuurlijke onderwerpen waar in juli in een vergadering van het Algemeen Bestuur (AB) van de FVB besluitvorming over zal plaatsvinden:

  1. De vaststelling van de registratiekosten voor niet-leden van een (vaktherapeutische) beroepsvereniging. Ook wel genoemd: de tariefstelling van het Register Vaktherapie voor niet-leden. De registratiekosten voor leden zal hetzelfde blijven als nu, alleen komt daar 21% btw bij, omdat een direct toegankelijk register btw-plichtig is. Dit betekent een totaalbedrag van € 60,50. Deze registratiekosten zullen betaald worden door de werkgever.

    De registratiekosten voor niet-leden wil het Algemeen Bestuur van de FVB substantieel hoger maken dan deze € 60,50 (ook hier zal er 21% BTW gevorderd worden). Dit om te voorkomen dat er geprofiteerd wordt van de inspanningen die de FVB levert om de positie van het vak en haar beoefenaren te verbeteren. Als FVB mogen we deze tariefstelling eigenstandig vaststellen, maar we taxeren hoe bepaalde tariefstellingen bij de werkgevers/ veldpartijen ontvangen zal worden, om ongewenste risico's/nevenschade te voorkomen.
     
  2. Definitief vaststellen van de wijzigingen die doorgevoerd zullen worden n.a.v. de recente (5-jaarlijkse) Evaluatie van het Register Vaktherapie, zodat deze kunnen worden meegenomen in het Registratiereglement.
     
  3. Het inrichten van een Toelatingscommissie Kwaliteitsregister Vaktherapie. Het AB heeft al eerder besloten tot de instelling van een Commissie van Toelating binnen het Register Vaktherapie. Deze Commissie van Toelating gaat zich bezighouden met het beoordelen van aanvragen voor inschrijving van vaktherapeuten die geen door de FVB erkende opleiding hebben gevolgd.

Na de vergadering van het Algemeen Bestuur in juli zal er weer een nieuwsbericht ter update verschijnen over dit dossier.