Vaktherapeuten

Vaktherapeuten nu ook actief in GEM Deventer/Midden-IJssel

21 maart 2024

Sinds oktober 2023 zijn we als FVB een samenwerking aangegaan met GEM (Ecosysteem Mentale Gezondheid). Dit biedt kansen voor vaktherapeuten in de ggz om concreet bij te dragen aan het inrichten van een nieuw ggz-zorglandschap. Inmiddels zijn we bij vijf GEM-projecten aangesloten: Doetinchem, Deventer/Midden-IJssel, Harderwijk/ Noordoost Veluwe, Amsterdam Zuidoost en Rijk van Nijmegen. Elke maand geven we een update vanuit één van deze projecten. Deze keer een update van GEM-project Deventer/Midden-IJssel, door aanjager Wijntje van der Ende.

Meer weten over GEM en de FVB? Lees hier meer!

GEM-project Midden IJssel verwelkomt Vaktherapeuten Deventer
Wat een hoopvolle avond was het! Ik werd op 4 maart verrast door de co-creaties die al op poten staan, letterlijk van bodem tot top en van lokaal tot landelijk. Vijf Veranderateliers presenteerden hun concept van een nieuw hulpverleningsscala volgens de GEM-gedachte. Alle vormen van hulpverlening worden gelijkwaardig geacht door directeuren ggz, gemeentebestuurders, Wmo, behandelaren, het sociaal domein, huisarts, POH, ervaringsdeskundigen en verzekeraars.

Hoe de Deventer vaktherapeuten zijn gestart met deelname in GEM?
Afgelopen januari raakte ik geïnteresseerd in GEM na een oproep van Martin Hoogvliet aan de vaktherapeuten Midden-IJssel. Hij bracht me in contact met gz-psycholoog Silvia Bloemberg, die Veranderatelier Brede Leergroepen leidt vanuit ggz Dimence. Nu is het zo ver dat Silvia samen met vaktherapeuten Daisy Luiten (beeldend) en Jaleesa Witteveen (drama) een pilot-instapgroep gaan geven. Wel wringt het nog een beetje dat je eerst onbetaald investeert, maar de hoopvolle energie geeft moed voor financiering in de toekomst!  

Martin gaf nog vier namen van vaktherapeuten door, die ik nu ook informeer over GEM Deventer. Op korte termijn organiseer ik een eerste vaktherapeutenbijeenkomst om elkaars specialisatie te leren kennen. We kunnen dan kijken hoe we, net zoals bij het Veranderatelier Brede Leergroepen, koppeling gaan maken met de Veranderateliers Herstelnetwerk, Jeugd of Modulaire ggz. Aan de leider van dit laatstgenoemde atelier vroeg ik 4 maart of er een vaktherapeut mag aanschuiven om mee te denken. ‘Ja, heel graag zelfs!’ was het directe antwoord. Het loopt als een trein….

Vaktherapie hoort vanzelfsprekend thuis in de nieuwe ggz
In de nabije toekomst is het plan dat Jaleesa Witteveen mij gaat opvolgen als contactpersoon. Fijn van haar; ik zorg voor een warme overdracht. Tot slot sprak ik Landelijke GEM-inspirator Michael Milo die zei dat vaktherapie vanzelfsprekend thuis hoort in het palet van antwoorden aan mensen met een hulpvraag in de nieuwe ggz. Dat klonk me als muziek in de oren!

Wijntje van der Ende, vaktherapeut muziek-en beeldend, auteur, gastdocent. infovaktherapie@gmail.com

Zie ook  GEM