Vaktherapeuten

Vaktherapie-prijs 2023 gewonnen door Bram Peters-Schrama met ‘Genderidentiteitsreis’

27 maart 2023

Zaterdag 25 maart 2023 is tijdens het FVB-congres de Vaktherapie-prijs 2023 uitgereikt. De jury had 3 inzendingen genomineerd:

  • Bram Peters-Schrama met ‘Genderidentiteisreis’
  • Kim Vermeulen & Jozefien Verbrugghe met ‘Non-verbaliteit als aanjager van een efficiëntieslag binnen onze zorg voor jeugd’
  • Lente Werner met ‘Gevoelskunst’

Tijdens het FVB-congres hebben de drie genomineerden een korte pitch gehouden. De congresgangers konden vervolgens stemmen en zo de winnaar bepalen van de Vaktherapie-prijs 2023. Dit is geworden Bram Peters-Schrama met ‘Genderidentiteitsreis’. De prijs bestaat uit € 1.000,- voor de uitvoering van het project en 25 uur ondersteuningn of helpende handen bij de uitvoering van het project.

Bram zegt hierover bij zijn inzending voor de Vaktherapie-prijs: “De transgenderzorg in Nederland ligt onder een vergrootglas. Enorme wachtlijsten en veel lijdensdruk bij cliënten. De zorg voor deze doelgroep was de afgelopen jaren gecentreerd in de academische behandelcentra. Sinds een aantal jaar stimuleren onder andere het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, belangenverenigingen, de Nederlandse Zorgautoriteit en andere professionals om deze zorg te decentraliseren. Daarbij ligt ook het verzoek om de verouderde kwaliteitsstandaard voor zowel de psychologische als medische zorg te herzien. Hier ligt een enorm mooie kans om de kracht van een vaktherapeutische (ervaringsgerichte) interventie in een vroeg stadium in te voegen/te borgen. Ik wil een vaktherapeutische module ontwikkelen die te implementeren is in de diagnostiekfase van de transgenderzorg. Afgestemd op richtlijnen, (DSM-) classificatie en de geldende kwaliteitsstandaard voor psychische transgenderzorg.”

 


Op de foto: Ingrid Wiechers (directeur FVB) overhandigt de Vaktherapie-prijs aan winnaar Bram Peters-Schrama.

Meer weten over de Vaktherapie-prijs, de inzendingen en het jury-oordeel? Kijk dan hier voor het juryrapport