Vaktherapeuten

Werk je in loondienst of heb je dit gedaan? Lees hier wat de nieuwe pensioenregeling die 1-1-2026 ingaat voor jou betekent.

06 februari 2024

De regels voor pensioen gaan veranderen. Dit geldt voor iedereen in Nederland, dus ook voor jou. Eind 2023 hebben de werkgevers- en werknemersorganisaties (sociale partners) aan de Pensioentafel Zorg en Welzijn (PTZW) een onderhandelaarsresultaat over de nieuwe pensioenregeling bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) bereikt. Dit is inmiddels omgezet in een akkoord.  

Vakbond FBZ voert onder andere namens de FVB en de hierbij aangesloten beroepsverenigingen (NVBT, NVDAT, NVDT, NVvMT, NVPMT, NVPMKT en NVVS) samen met andere vakbonden deze onderhandelingen. Als FVB zijn we aangesloten bij de vakbond FBZ. Na het bereiken van het onderhandelaarsakkoord hebben FBZ en de andere vakbonden alle leden geraadpleegd. Een meerderheid van de bij FBZ aangesloten leden en die van de andere vakbonden kon zich vinden in het resultaat. Ook de ouderenorganisaties (ANBO en BPP) zijn gehoord en hebben ingestemd met het bereikte resultaat. De sociale partners hebben unaniem ingestemd met het resultaat. Het akkoord is omgezet in een transitieplan dat de PTZW aan het bestuur van PFZW heeft overhandigd. Hiermee geeft de PTZW de opdracht aan PFZW om vanaf 1 januari 2026 de nieuwe pensioenregeling uit te voeren en de bestaande pensioenen om te zetten.

Meer over het nieuwe pensioenstelsel en waarom dit er komt, kun je te weten komen door onderstaand filmpje van 2 minuten te bekijken.
 

Op de site van PFZW staan korte samenvattingen over wat de nieuwe pensioenregeling betekent voor jou in jouw situatie:

  • Ben je nog aan het werk en bouw je op dit moment pensioen op bij PFZW? Als je in de toekomst stopt met werken, krijg je elke maand pensioen van PFZW. Al word je 120 jaar. Dit bouw je samen met je werkgever op doordat je werkt in zorg en welzijn. Op 1 januari 2026 gaat PFZW over op de nieuwe regels. Hier wordt uitgelegd wat jij moet weten en wat PFZW samen met jou allemaal regelt voor jouw pensioen.
  • Ontvang je op dit moment pensioen van PFZW? Het gaat om het pensioen dat je van PFZW ontvangt bovenop jouw aow of de uitkering die je van PFZW krijgt omdat jouw partner of ouder is overleden. Op 1 januari 2026 gaat PFZW over op de nieuwe regels. Zij blijven voor jouw pensioen of uitkering zorgen. Je kunt er gerust op zijn dat je elke maand pensioeninkomen of een uitkering blijft ontvangen. Hier wordt uitgelegd dat PFZW jouw pensioen of uitkering eerder kan laten meegroeien met prijsstijgingen en wat ze eraan doen om verlagingen te voorkomen.
  • Heb je in het verleden pensioen opgebouwd bij PFZW? Als je later stopt met werken, krijg je elke maand pensioen van PFZW. Dit heb je opgebouwd doordat je in het verleden hebt gewerkt voor een werkgever in zorg en welzijn. Op 1 januari 2026 gaat PFZW over op de nieuwe regels. Hier wordt uitgelegd wat jij moet weten en wat PFZW allemaal regelt voor jouw pensioen. (Misschien bouw je nu via een werkgever ook nog ergens anders pensioen op. Deze informatie gaat alleen over jouw pensioen bij PFZW.)

Zie ook  FBZ pensioen