Vaktherapeuten

Uitgelicht editie 1/2018

Als woorden ontbreken… over storytelling voor volwassenen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en afasie

Als redactie van het Tijdschrift voor vaktherapie willen we graag het artikel ‘Als woorden ontbreken…’ van Marion van Ogtrop onder de aandacht brengen. In dit artikel vertelt de auteur over Amarins, een vrouw van middelbare leeftijd met niet-aangeboren hersenletsel. Ze woont in een woonvorm voor mensen met NAH. Verbaal communiceren kan ze niet meer goed. Ze doet niets uit zichzelf. Men wil inzicht krijgen in de persoon achter deze cliënt, wie is Amarins? Op deze manier kan men initiatieven en sociale contacten stimuleren. In het artikel vertelt Marion hoe ze dit als beeldend therapeut heeft aangepakt.

In de therapiesessies onderzoekt Marion wat Amarins wel en niet leuk vindt. Hierbij zet ze verschillende technieken en werkvormen in. Amarins ontdekt zo wat ze kan. Deze succeservaringen geven haar zelfvertrouwen. Ook komen herinneringen terug, beleeft ze haar gevoelens, leert ze deze tot uiting te brengen en om ze een plek te geven. Veel aandacht besteedt Marion aan het verifiëren van wat Amarins bedoelt.

Elke sessie begint Marion met ademhalingsoefeningen en sluit ze ook hiermee af. Dit om de sessie duidelijk te markeren. Ook maakt ze aan het einde van elke sessie foto’s die aan het begin van de volgende sessie weer terug komen. Zo rijgt Marion alle sessie aan elkaar tot een geheel.

In de sessies creëert Amarins onder begeleiding van Marion een verhaal. Dit verhaal is opgetekend in een boek ter afsluiting van de therapie. In het boek staan de foto’s , informatie over het leven van Amarins, waar ze goed in is en waar ze begeleiding bij nodig heeft. Het boek vertelt op deze manier meer over Amarins als persoon.

Lees hier het volledige artikel.

Dit artikel is eerder verschenen in het Tijdschrift voor vaktherapie, editie 1/2018. Van elke uitgave brengt de redactie van het Tijdschrift voor vaktherapie één artikel onder de aandacht. Dit artikel is gratis te downloaden voor leden en niet-leden.

Zie ook  NAH niet-aangeboren hersenletsel artikel uitgelicht