Eindrapport onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn
20 september 2018Het eindrapport van het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW) bundelt de resultaten van het onderzoeksprogramma in 2016 en combineert dit met arbeidsmarktgegevens uit andere recente (onderzoeks)publicaties.
De verwachting is dat de werkgelegenheid in de komende vijf jaren zal toenemen onder invloed van de beschikbare financiële middelen en dat daarmee de grootste krimp in werkgelegenheid voorbij is. De grootste opgave voor de komende jaren is dan het vinden van voldoende extra personeel.
De werkgelegenheid voor lager gekwalificeerd personeel in de sector Zorg en WJK lijkt meer en meer te verdwijnen. Veranderingen in zorg en welzijn maken dat er steeds meer accent ligt op zelfregie van de patiënt en de cliënt thuis, met inzet van het sociale netwerk en gebruik van technologie. Dat vraagt van medewerkers andere competenties, gericht op het aanleren van gezondheidsvaardigheden en digitale vaardigheden.
In bijna alle branches is er momenteel sprake van een meer complexe werkomgeving en een hogere werkdruk. Dit gaat gepaard met de wens om meer personeel met hogere kwalificaties in te zetten.
De vergrijzing blijft toenemen en het aandeel medewerkers van jonger dan 35 jaar neemt af. De vraag naar voldoende personeel voor de toekomst komt daarmee des te pregnanter naar voren: hoe kunnen we met het oog op de toekomstige personeelsbehoefte zorgen voor passend werk voor de jongere en de oudere medewerker en de hoogopgeleide en laagopgeleide medewerker?
Zie ook arbeidsmarkt werkgelegenheid
Agenda
-
28 nov.
Focussessie over kwaliteitsstandaarden - Richtlijnen in de jeugdzorg
-
-
30 nov.
Symposium Vroegkinderlijke traumatisering
-
-
02 dec.
Emotie Regulatie Training (ERT) bij mensen met een laag IQ
-
-
02 dec.
Tweedaagse cursus Transactionele Analyse (TA) en werken aan een veilige hechting met behulp van het script
-
-
07 dec.
Dans in de Gezondheidszorg
-