Vaktherapeuten

FVB en Menzis verkennen pilot voor inzet (vrijgevestigde) vaktherapeuten tijdens wachttijd in ggz

13 februari 2020

Eind 2019 maakten we bekend dat Menzis vanaf 1 januari 2020 stopt met het vergoeden van vaktherapie vanuit de aanvullende verzekering als de therapie wordt gegeven door een lid van de NVBT, NVDT, NVDAT, NVvMT of NVPMT. Als reden hiervoor gaf Menzis dat vaktherapie te weinig op evidentie gebaseerde zorg is en zich voornamelijk richt op spiritualiteit en zingeving. Naar aanleiding van dit bericht hebben veel leden hun ongenoegen over dit besluit kenbaar gemaakt op social media. Dit leidde tot de uitnodiging van Menzis aan ons als FVB en een aantal direct betrokken leden om in gesprek te gaan. Dit gesprek heeft eind januari plaatsgevonden. Tijdens het gesprek werd duidelijk dat Menzis niet de juiste grond hanteerde voor het schrappen van vaktherapie. De juiste grond is dat vaktherapie reguliere zorg is die toegankelijk is vanuit de basisverzekering en dat vaktherapie daarmee geen alternatieve zorg is die past in de vergoeding vanuit het aanvullende pakket. Dit gebeurt dan wel op basis van de eerdere uitspraak van het Zorginstituut Nederland dat vaktherapie ingezet dient te worden onder eindverantwoordelijkheid van een regiebehandelaar. De wens is uitgesproken om te kijken hoe dit administratief simpeler zou kunnen. Daarmee hoeven dan ook minder kosten gemaakt te worden voor de inzet van een (externe) regiebehandelaar voor vrijgevestigde vaktherapeuten.

Hoewel het natuurlijk jammer is dat vaktherapie geschrapt is uit de aanvullende verzekering, is het gesprek wel met een mooi positief resultaat afgesloten. Wij als FVB en Menzis hebben afgesproken te verkennen welke mogelijkheden er zijn om een onderzoek (pilot)  te doen naar (een van) de volgende opties:

  • Kosteneffectiviteitsonderzoek naar de inzet van (vrijgevestigde) vaktherapeuten binnen de ggz-behandeling (samen met een ggz-instelling in een kernregio van Menzis en de afspraken in hun meerjarenperspectief)
  • Inzet van vaktherapeuten tijdens de wachttijd in de ggz en de gevolgen hiervan op het vervolg van de behandeling (wederom op kosteneffectiviteit, dus zowel kwaliteit als kosten)

Hoewel we dit als FVB nog verder uit moeten werken in samenwerking met Menzis, is het positief dat er een wederzijdse intentie is uitgesproken om met elkaar te zoeken naar een passende positie van de vaktherapeutische beroepen als vergoede zorg in de basisverzekering. Op 3 maart 2020 hebben we hierover een vervolggesprek met Menzis.

Zie ook  vrijgevestigde vaktherapeuten vergoeding Menzis