Generieke module Vaktherapie: doorontwikkeling, de GMVT-werkgroep, proefimplementaties en nametingen
25 maart 2019De Generieke module Vaktherapie (GMVT) is een geautoriseerd document van het voormalige Netwerk Kwaliteitsontwikkeling in de GGZ, nu Alliantie kwaliteit in de geestelijke gezondheidszorg (Akwa GGZ). Elke generieke module komt na autorisatie in een onderhoudsplan terecht, zo ook de GMVT.
Dit houdt in dat we als FVB de GMVT verder ontwikkelen. Dit betekent concreet dat de GMVT in 2021 geheel herzien moet zijn. De projectgroep GMVT heeft een aantal onderdelen van het onderhoud ter hand genomen.
GMVT: meer dan transdiagnostische factoren
Het accent van de GMVT is logischerwijs al snel op de hierin geïntroduceerde transdiagnostische factoren komen te liggen, maar de GMVT omvat veel meer dan dat. Zo zijn onder andere indicaties, doelgroepen, communicatie, effecten, terugvalpreventie en zelfmanagement ook onderdeel van de GMVT. De doorontwikkeling als onderdeel van onderhoud bestaat dus niet alleen uit het onderwerp transdiagnostische factoren, maar omvat een veelheid aan onderwerpen waarover doorgedacht moet worden met elkaar.
Projectgroep GMVT
De projectgroep GMVT bestaat uit vertegenwoordigers van alle verenigingen. Medio 2018 kwam de projectgroep voor het eerst bij elkaar en sinds dit jaar is elke vereniging vertegenwoordigd. Elke vertegenwoordiger rapporteert aan zijn eigen bestuur over de voortgang. De vertegenwoordigers hebben onder andere als taak de achterban, dus de leden van de eigen beroepsvereniging, te activeren om bij te dragen aan de doorontwikkeling van de GMVT. Er is een projectcoördinator GMVT aangesteld, Victor Boldewijn. Hij stuurt de projectgroep aan.
Wil je weten wie jouw disciplinevertegenwoordiger is? Op onze website kun je teruglezen wie jouw vereniging vertegenwoordigt in de projectgroep. Wil je meedenken? Neem dan contact op met jouw vertegenwoordiger.
Proefimplementaties GMVT en nameting
Onderdeel van het implementatieplan zijn de proefimplementaties GMVT. Kees van den Bos (voormalig projectsecretaris GMVT) heeft vier proefimplementaties begeleid. Eind 2018 heeft hij hiervan alle data gebundeld overgedragen aan ons als FVB. Lector en lid van de projectgroep Strategische Onderzoeksagenda Marinus Spreen heeft zich gebogen over een nameting voor de afgeronde proefimplementaties. Deze nameting is inmiddels uitgezet onder de vier locaties die deelnamen aan de proefimplementaties.
In deze nameting geven de therapeuten uit de pilot onder andere aan welke transdiagnostische factoren zij wel en niet bij de drie laatst behandelde patiënten gebruikt hebben en welke transdiagnostische factor(en) zij gemist hebben. Zowel de data van deze extra nameting als de gebundelde data zal Marinus Spreen statistisch analyseren. Hierdoor is een beter beeld te geven welke transdiagnostische factoren bij welke stoornissen en vaktherapeutische disciplines een rol in de behandeling hebben gespeeld.
Het meten van het werken met de GMVT in de praktijk bij de doelgroepen jeugd en ouderen zullen we op een andere manier vormgeven dan met proefimplementaties. Daar denken we op dit moment over na, ook weer samen met lector Marinus Spreen als lid van de projectgroep Strategische Onderzoeksagenda. We hopen je hier in een volgend nieuwsbericht meer over te kunnen vertellen.
Zie ook GMVT transdiagnostische factoren Generieke Module Vaktherapie
Agenda
-
22 jan.
7-daagse Basis- en vervolgcursus Schematherapie
-
-
22 jan.
3-Daagse basiscursus: Affectfobietherapie en vaktherapie (AFT)
-
-
27 jan.
5-daagse cursus: PMT bij mensen met agressief gedrag en een LVB
-
-
28 jan.
Tweedaagse cursus CGT bij cliënten met een negatief zelfbeeld
-
-
29 jan.
Vierdaagse basiscursus Schematherapie en Vaktherapie
-