Genomineerden Vaktherapie-prijs 2025 bekend!
22 januari 2025Tijdens Het Vaktherapeuten Congres op zaterdag 22 maart 2025 reikt Vaktherapie Nederland de Vaktherapie-prijs uit. Met deze prijs willen we bepaalde initiatieven of plannen extra waarderen. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van € 1.000,- om het idee, plan, project of de aanpak (verder) uit te voeren en daarnaast uit het kunnen inzetten van 25 uur aan expertise of helpende handen voor de uitvoering.
Thema
Elke ronde heeft de Vaktherapie-prijs een thema, dit keer ‘Veerkracht. Alle vaktherapeuten (leden en niet-leden) konden hun idee, plan, project of aanpak indienen om in aanmerking te komen voor deze prijs.
Jury
De jury bestaat in 2025 uit:
- Juryvoorzitter Pauline Zwart, voormalig voorzitter Vaktherapie Nederland-bestuur
- Bram Peters, winnaar Vaktherapie-prijs 2023
- Henriette Bloemenkamp, opleidingsmanager Vaktherapie Zuyd Hogeschool
- Inge Marsman, beeldend therapeut
- Rutger Wolf, muziektherapeut en docent Vaktherapie bij de Hogeschool Leiden
- Wendy Smolders, lid van de Cliëntenadviesraad Vaktherapie
- Wilma Arends, jurylid en lid van de Cliëntenadviesraad Vaktherapie
Genomineerden
De genomineerden voor de Vaktherapie-prijs 2023 zijn (op alfabetische volgorde):
- H. Goldsteen – Behandeling “Bouwen in contact”
- M. van Rijn – Kracht van jezelf en je team
- K. Tukker – Intensieve Ambulante Traumabehandeling (IAT)
“Bouwen in Contact” Behandeling op de omgangsmomenten tussen ouders en hun uit huis geplaatste kind(eren)
Door Hanneke Goldsteen
“Specialistische zorg kan eerder en doeltreffender worden toegepast in meervoudig complexe gezinssystemen Dit (o.a.) door het initiëren van vaktherapeutische behandeling binnen drie maanden na uithuisplaatsing, geïntegreerd in de omgangsmomenten en uitgevoerd vanuit het multidisciplinaire team van de GGZ Gezinspsychiatrie.
In 2026 willen we het aantal overplaatsingen van uit huis geplaatste kinderen verminderen door vaktherapeuten te trainen in de interventie “Bouwen in Contact,” zodat zij direct na uithuisplaatsing vaktherapie kunnen bieden tijdens omgangsmomenten. Deze behandeling wordt gecombineerd met specialistische ouderbegeleiding.
Het programma, ontwikkeld door GGZ Drenthe Gezinspsychiatrie, richt zich op het reguleren van spanning, het versterken van ouder-kind contact en het herstellen van de gehechtheidsrelatie. Kinderen krijgen zo snel mogelijk na uithuisplaatsing duidelijkheid over hun toekomstperspectief: terugplaatsing bij de ouders of opgroeien op een stabiele, perspectief biedende plek.
….”
Kracht van jezelf en je team
Door Marieke van Rijn & Raymond Daniels
“In veel organisaties wordt gewerkt met Verbindend Gezag/Geweldloos Verzet. Wij hebben een vaktherapeutisch – ervaringsgerichte zaaltraining ontwikkeld voor de teams/professionals die werken met Verbindend Gezag.
Door deze training aan te bieden als aanvulling op de teamtraining Verbindend Gezag/Geweldloos Verzet, versterken wij de teams om een rustige stabiele omgeving te zijn, waar de client zich geankerd voelt en de medewerkers zich richten op verbinding en waar nodig op verzet. Hiermee wordt de veerkracht van cliënten vergroot en kunnen zij meer tot ontwikkeling komen en beter profiteren van behandeling.
Ons plan is om het programma dat wij ontwikkeld hebben ook aan andere collega vaktherapeuten psychomotorische therapie te leren, zodat er meer teams worden getraind en er meer veerkracht ontstaat in teams en bij cliënten.”
Intensieve Ambulante Traumabehandeling (IAT)
Door Kim Tukker, Daniel van Tour, Charlotte Vermeulen
“Het plan is om een Intensieve Ambulante Traumabehandeling (IAT) op te zetten voor cliënten met een LVB. De behandeling van trauma bij cliënten met LVB is lastig, onder andere door een slechte therapietrouwheid. Door deze behandeling ambulant/poliklinisch aan te bieden wordt gepoogd drop-out te voorkomen. De groepsbehandeling zal bestaan uit 3 multidisciplinaire modules, waarbij in het derde deel er twee vormen van vaktherapie worden aangeboden, beeldend en dans/PMT. In deze derde module zal eerst worden gewerkt aan het herstellen van de verbinding met de lichamelijke ervaring. In de tweede fase worden gevoelens van autonomie, empowerment en veerkracht gestimuleerd.”
Binnenkort verschijnt het juryrapport, waarin je alle inzendingen en het juryoordeel kunt bekijken.
Zie ook Vaktherapieprijs Vakprijs Nominaties
Agenda
-
22 jan.
7-daagse Basis- en vervolgcursus Schematherapie
-
-
27 jan.
5-daagse cursus: PMT bij mensen met agressief gedrag en een LVB
-
-
28 jan.
Tweedaagse cursus CGT bij cliënten met een negatief zelfbeeld
-
-
29 jan.
Vierdaagse basiscursus Schematherapie en Vaktherapie
-
-
29 jan.
Zesdaagse cursus Leergang eetstoornissen
-