Gesprek FVB en Zilveren Kruis: zorgverzekeraar ziet toekomst jeugdhulp bij de gemeenten

03 februari 2022

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft per 1 januari 2022 de psychosociale zorg voor de jeugd uit de aanvullende verzekering geschrapt. Als FVB hebben we de zorgverzekeraar hierover een brandbief gestuurd: een deel van de jeugd zal hierdoor tussen de wal en het schip vallen. Naar aanleiding van deze brief heeft Zilveren Kruis een overgangsregeling ingesteld die tot 1 juli 2022 geldt. Daarnaast zijn we als FVB in gesprek gegaan met Zilveren Kruis. 

Uit dit gesprek blijkt dat Zilveren Kruis onderkent dat een gedeelte van de jeugd tussen de wal en het schip valt. Maar de zorgverzekeraar vindt dat de oplossing bij één loket ligt: de gemeente. Psychosociale jeugdhulp ziet Zilveren Kruis niet meer voor zich met een vergoeding vanuit de aanvullende verzekeringen. De financiering van de jeugdhulp hoort niet versnipperd te zijn over diverse loketten voor ouders en hun kinderen, dat is verwarrend. Het is de verantwoordelijkheid van gemeenten om een actievere rol in de preventie te spelen en te zorgen dat ook de niet-geïndiceerde jeugd adequaat wordt opgevangen. 

Dit past ook in de preventie op mentale gezondheid waar de overheid steeds meer op inzet. Het Zilveren Kruis ziet hier zeker de toegevoegde waarde van vaktherapie, zeker omdat de beroepsgroep qua beroepscompetenties, beroepsregister en know how goed georganiseerd is. We kregen als FVB hiervoor nadrukkelijk de complimenten van het Zilveren Kruis. Het Zilveren Kruis is dan ook bereid om mee te denken hoe we de gemeenten het beste kunnen bereiken om vaktherapie nog meer onderdeel te maken van de jeugdhulp in de gemeenten. Bovendien wil Zilveren Kruis verder bekijken hoe vaktherapie op preventief gebied een rol kan spelen op basis van informatie en goede voorbeelden uit de praktijk.

 

 

 

 

Zie ook  Jeugdhulp vergoedingen zorgverzekeraar Zilveren Kruis aanvullende verzekering