Vaktherapeuten

Grijp je kans: maak vaktherapie beter zichtbaar via het mentale gezonheidsnetwerk in jouw regio

16 september 2024

Eén van de afspraken in het Integraal Zorgakkoord (IZA) is dat er in elke regio een mentaal gezondheidsnetwerk tot stand komt. Mentale gezondheidsnetwerken zijn samenwerkingsverbanden tussen huisartsen, het sociaal domein en de geestelijke gezondheidszorg in een regio. Het doel is dat de hulpvraag van mensen met psychische klachten snel en op de juiste plek wordt opgepakt door samen te werken. Het is een goede kans voor vaktherapeuten om je in je eigen regio zichtbaar te maken. Zo kan je meedoen met de transformaties van de mentale gezondheidszorg en is vaktherapie een onderdeel van deze ontwikkeling. 

Mentale gezondheidsnetwerken hebben vier functies:
-    Verkennend gesprek: Een gesprek tussen de persoon om wie het gaat, professionals uit ggz en sociaal domein en meestal ook naaste(n) van de persoon. Het gesprek wordt gevoerd vanuit inzichten over herstelbevordering en positieve gezondheid.
-    Transfermechanisme: Aanbieders geven elkaar inzicht in de aantallen en soorten zorgvragers die op hun afzonderlijke wachtlijsten staan. Ook wordt er gezamenlijk bekeken hoe vraag en aanbod beter bij elkaar gebracht kunnen worden. Zo worden wachtende personen eerder en beter geholpen.  
-    Informatievoorziening wachttijden: Wachtlijsten en wachttijden voor zorg en ondersteuning in de regio worden transparant gemaakt.
-    Domeinoverstijgend casusoverleg (optioneel)

Grijp je kans en zorg dat je op tijd betrokken bent! Zoek andere professionals in de regio op en werk samen om de positie van vaktherapie te verbeteren en cliënten betere zorg te bieden. 

Wil je meer informatie? Klik dan hieronder verder. 

Zie ook  Vaktherapie Mentale gezondheid