Vaktherapeuten

Laatste aflevering podcast-serie Vaktherapie met Bram Peters, vaktherapeut drama, kwartiermaker innovatie ggz en eigenaar van ggz-instelling JIJ Genderzorg

03 januari 2024

Bram Bakker gaat in deze laatste podcast uit onze serie in gesprek met Bram Peters. Hij is gespecialiseerd in genderzorg waarbij hij cliënten ondersteunt in hun zoektocht naar hun identiteit en expressie. Wat Bram betreft ligt de kracht van vaktherapie in het normaliseren: mensen voelen weer dat ze er mogen zijn en wie ze zijn, in al hun diversiteit. Hij vertelt dat specifiek vaktherapie helpt om het normenkader dat mensen hanteren vanuit hun opvoeding, de omgeving en de media los te laten. Juist door te doen en ervaren ga je uit het hoofd en kom je bij je gevoel. Bram zegt hierover: “Dan kan duidelijk worden waar voor een cliënt de werkelijke behoefte ligt. Soms ambieer je als geboren man alleen een vrouwelijke expressie en gaat het niet om een geslachtsverandering via een operatie.”

Deze laatste podcast uit onze achtdelige serie staat inmiddels ook online. Deel deze podcast vooral ook binnen je eigen netwerk, zodat alle disciplines van vaktherapie meer bekendheid krijgen. 

Je kunt de podcast met Bram Peters hier luisteren.

De podcast zijn ook te vinden op Spotify of Apple Podcasts:

Dit is de laatste podcast uit onze serie. In de eerste aflevering was Bram Bakker in gesprek met Martina de Witte. Zij is muziektherapeut en onderzoeker bij de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) en bij de University of Melbourne. In deze podcast vertelt Martina meer over hoe muziektherapie kan helpen bij het reduceren van stress, in het bijzonder bij mensen met een licht verstandelijke beperking of dementie.

In de tweede aflevering was Cees Boerhout te gast, Hij is psychomotorisch therapeut en docent bij hogeschool Windesheim. Cees heeft veel gewerkt met mensen met een eetstoornis. Cees zegt hierover: “Vaak zie je dat cliënten een enorme, destructieve zelfhaat en onderdrukte woede hebben. De aandoening zelf is eigenlijk al een grote destructieve, kracht. De vraag is hoe je deze kracht kunt omzetten naar iets constructiefs.”

In de derde aflevering ging Bram Bakker in gesprek met Suzanne Haeyen. Zij is lector Vaktherapie bij persoonlijkheidsstoornissen bij de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) en beeldend therapeut bij ggz-organisatie GGNet, te gast. Zij combineert praktijk en onderzoek naar vaktherapie. Ze vertelt: “Soms heeft een cliënt heel veel afstand tot zijn gevoel en andere cliënten worden weer overspoeld door hun emoties. Juist dan kan vaktherapie een goede ingang zijn. Veel zorg die we in Nederland bieden is cognitief van aard: we zijn gewend om te praten als er problemen zijn. Dit is niet altijd de beste of snelste ingang.”

In de vierde aflevering heeft Bram Bakker Tineke Brug te gast. Zij is speltherapeut en bestuurder van een specialistische jeugdhulporganisatie in Brabant. Als speltherapeut helpt ze kinderen met gedragsproblemen zoals het omgaan met emoties, overmatige aanpassing of een problematisch zelfbeeld. Een kind kan vaak nog geen woorden geven aan wat er speelt, maar kan dit via zijn spel wel laten zien: spel is de taal van het kind.

In aflevering vijf gaat Bram Bakker in gesprek met Suzan Bik. Zij is PMKT-er en ziet in haar praktijk kinderen bij wie de ontwikkeling stagneert. Suzan zegt hierover: “Als de ziel zwijgt, dan gaat het lichaam spreken. Als PMKT-er kan ik de ontwikkeling van het kind weer op gang brengen. Uiteindelijk gaat het erom dat het gezin zo snel mogelijk weer verder kan en dat opvoeden weer leuk is. Het fundament wordt verstevigd en de veerkracht van het kind groeit.”

In de zesde podcast gaat Bram Bakker in gesprek met Maartje Jaspers. Zij is vaktherapeut dans en beweging en ziet veel mensen met trauma in haar praktijk. Als je een traumatische levenservaring hebt, dan zit die ervaring ook in je lijf. Met danstherapie kun je bij deze ervaringen komen, terwijl dit met verbale therapie niet altijd lukt. Soms is het lastig om ergens woorden aan te geven, dan kan je lijf voor je spreken.

Bram Bakker gaat in aflevering 7 in gesprek met Lente. Toen ze 12 was had ze te maken met depressieve en suïcidale gevoelens. Ze kreeg toen voor het eerst therapie. Nu ze terug kijkt als volwassene en na een studie orthopedagogie, ziet ze dat ze hier zichzelf niet liet zien en vooral leerde om zich aan te passen aan de omgeving. Ze kon geen woorden geven aan wat er speelde. Na haar studie kreeg Lente opnieuw therapie, waaronder vaktherapie. Juist het doen en ervaren bracht haar uit haar hoofd en naar haar gevoel. 

Zie ook  Podcasts