Luister nu onze vierde podcast over vaktherapie met dit keer Tineke Brug, speltherapeut: ‘Spelen is helen.’

06 december 2023

Deze week kun je luisteren naar onze vierde podcast over vaktherapie. In elke aflevering gaat Bram Bakker in gesprek met een vaktherapeut om meer te weten te komen over vaktherapie. Deze week is Tineke Brug te gast. Zij is speltherapeut en bestuurder van een specialistische jeugdhulporganisatie in Brabant. 

Als speltherapeut helpt ze kinderen met gedragsproblemen zoals het omgaan met emoties, overmatige aanpassing of een problematisch zelfbeeld. Vaak is de ontwikkeling belemmerd door ingrijpende jeugdervaringen en hechtingsproblematiek. Een kind kan vaak nog geen woorden geven aan wat er speelt, maar kan dit via zijn spel wel laten zien: spel is de taal van het kind. Als speltherapeut gaat ze op zoek naar de veerkracht van het kind. Ze volgt het kind in zijn spel en sluit hierop aan. De erkenning van alle emoties maakt dat een kind een stap kan maken in zijn ontwikkeling. Een kind ontleent betekenis aan het spel: ‘Ik speel, dus ik besta’. 

Je kunt de podcast met Tineke hier luisteren.
 

De podcast zijn ook te vinden op Spotify of Apple Podcasts:

Dit is de vierde podcast uit deze serie. Je kunt de komende weken elke week een podcast van ons verwachten. Fijn als je deze binnen jouw netwerk deelt om zo meer bekendheid te geven aan alle disciplines binnen vaktherapie!

In de eerste aflevering was Bram Bakker in gesprek met Martina de Witte. Zij is muziektherapeut en onderzoeker bij de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) en bij de University of Melbourne. In deze podcast vertelt Martina meer over hoe muziektherapie kan helpen bij het reduceren van stress, in het bijzonder bij mensen met een licht verstandelijke beperking of dementie.

In de tweede aflevering was Cees Boerhout te gast, Hij is psychomotorisch therapeut en docent bij hogeschool Windesheim. Cees heeft veel gewerkt met mensen met een eetstoornis. Cees zegt hierover: “Vaak zie je dat cliënten een enorme, destructieve zelfhaat en onderdrukte woede hebben. De aandoening zelf is eigenlijk al een grote destructieve, kracht. De vraag is hoe je deze kracht kunt omzetten naar iets constructiefs.”

In de derde aflevering ging Bram Bakker in gesprek met Suzanne Haeyen. Zij is lector Vaktherapie bij persoonlijkheidsstoornissen bij de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) en beeldend therapeut bij ggz-organisatie GGNet, te gast. Zij combineert praktijk en onderzoek naar vaktherapie. Ze vertelt: “Soms heeft een cliënt heel veel afstand tot zijn gevoel en andere cliënten worden weer overspoeld door hun emoties. Juist dan kan vaktherapie een goede ingang zijn. Veel zorg die we in Nederland bieden is cognitief van aard: we zijn gewend om te praten als er problemen zijn. Dit is niet altijd de beste of snelste ingang.”

Zie ook  Podcast