Vaktherapeuten

Nederlandse Zorgautoriteit pakt klachten vaktherapeuten over het Zorgprestatiemodel aan

02 februari 2022

De toezichthouder in de zorg, de Nederlandse Zorgautoriteit, heeft een brief gestuurd naar de directie van de Nederlandse GGZ om te zorgen dat het Zorgprestatiemodel voor de vaktherapie correct wordt toegepast. Op dit moment zijn er veel klachten van vaktherapeuten in de GGZ-instellingen die te horen krijgen dat de invoering van het Zorgprestatiemodel ten koste gaat van de uren en formatie van vaktherapeuten. Dat is niet de bedoeling van het Zorgprestatiemodel en de NZa is hier glashelder over: vier minuten gemiddelde is niet de norm en de hoeveelheid uren vaktherapie mag niet minder zijn dan de jaren daarvoor. Ook hebben we van jullie gehoord dat de inzet van vaktherapeuten wordt verplaatst naar de ambulante afdelingen waarin vaktherapie wel apart declarabel is. Deze signalen hebben wij als FVB in jullie belang doorgegeven en indringend besproken met de NZa. En de NZa heeft dit goed en voortvarend opgepakt.

Heldere uitspraken NZa

De NZa schrijft in de brief: “De zorgbehoefte van de patiënt moet altijd leidend zijn bij de keuzes over welke zorg geleverd wordt. En “Het sturen op een gemiddeld aantal minuten per patiënt doet daar geen recht aan en draagt niet bij aan het bereiken van passende zorg. Daarnaast wordt met het terugbrengen van de hoeveelheid vaktherapie die wordt geleverd in een klinische setting geen recht gedaan aan de macroneutrale verrekening in de tarieven die heeft plaatsgevonden.”

Ook over het opnemen van vaktherapie in de integrale bekostiging van de verblijfsdagen is de NZa helder: “De NZa ziet een integrale wijze van bekostiging als een goede en toekomstbestendige manier van regulering.” Op dit moment heeft een aantal andere beroepsgroepen de intentie uitgesproken om pilots te starten met een integraal verblijfstarief.

De NZa heeft dus een helder kader geschetst waarin ze kunnen handhaven. Maar graag ontvangen de toezichthouder NZa en de FVB nog steeds signalen van jullie als het fout gaat.