Nieuwe interventiebeschrijving: psychomotorische groepstherapie voor volwassenen met verslavingsproblematiek, gericht op het leren hanteren van emoties.
03 juli 2018Er is onlangs een nieuwe interventiebeschrijving gepubliceerd. Het gaat om de interventiebeschrijving 'psychomotorische groepstherapie voor volwassenen met verslavingsproblematiek, gericht op het leren hanteren van emoties'.
Uit onderzoek blijkt dat het niet of onvoldoende kunnen hanteren van emoties een rol speelt bij alle gevallen van verslaving. Mensen gebruiken verdovende middelen of verliezen zich in handelingen zoals gamen, seks of gokken, wanneer ze zich ongemakkelijk voelen, (positieve) spanning ervaren of met pijnlijke herinneringen geconfronteerd (dreigen te) worden. De interventie bestaat uit het bewust worden van emoties, betekenis geven aan emoties en het experimenteren in contactsituaties. Dit zijn fasen die zich voortdurend blijven afwisselen en terugkeren.
In de beginnende fase zijn de oefenvormen gericht op het bewust worden en benoemen van verschillende emoties. In de middenfase richten oefenvormen zich op het ontwikkelen van nieuwe begripsvorming en het experimenteren met nieuw gedrag of emoties. De cliënt krijgt ruimte om eerder bewust geworden gevoelens binnen een nieuw begrippenkader te gaan plaatsen. Inhoudelijk volgt het leren interpreteren van lichaamssignalen, het onderzoeken van eigen overtuigingen en het toelaten van ideeën van anderen over emoties en gedachten (bijvoorbeeld de overtuiging dat het tonen van emoties zwak is). In de eindfase komen alle ontwikkelde vaardigheden samen in oefenvormen waarin de cliënt zowel kan oefenen met bewust worden van eigen emoties als de emoties van de ander. Er is ruimte om die emoties te leren uiten in het contact met elkaar.
Zie ook emotie CPMO verslaving